Recepty našich prababiček na tažený závin, vdolky s mákem a další dobroty

původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Máte rádi sladké a rádi byste si dali něco, na čem si pochutnávali již naši předci? Máme pro vás řadu receptů na sladké pečení z roku 1929. Zkuste, určitě nebudete litovat.


Tažený závin.

Půl kg mouky. 10 dkg margarinu, půl lžičky soli, jedno celé vajíčko zaděláme do čtvrt litru vody, na vláčné, hladké těsto, až nám na vále lupe, a přikryjeme je ohřátým hrnkem a necháme odpočívati. Hrnek několikráte nahřejeme a těsto vždy znovu přiklopíme. Když těsto odpočalo, rozdělíme je na dva díly, prsty vytvoříme dvě malé placky, položíme je na ubrousek, moukou posypaný a vytahujeme tak dlouho, až jsou docela tenoučké, skoro průhledné.

Vytaženou placku pomastime rozpuštěným omastkem, posypeme strouhanou smaženou houskou a poklademe na tenké lupínky rozkrájenými jablky, posypeme hrozinkami, cukrem, skořicí a citronovou strouhanou kůrou. Když jest placka pokladená, vezmeme za roh ubrousku a nadzvedajíce tento roh, těsto zbalujeme, aby se utvořila šiška.

Šišku tuto sejmeme opatrně s válu a přemístíme na plech, který jsme těsně vedle válu položily a pomažeme máslem. Na jeden plech umístíme obé šišky. Pečeme v teplé troubě a hotový posypeme cukrem s vanilkou.

Vdolky s mákem.

Půl kg mouky osolíme lžičkou soli, a zaděláme kváskem ze čtvrt litru mléka a 2 dkg kvasnic a 2 dkg cukru. Těsto propracujeme, necháme zkynouti, utvoříme asi 15 bochánků, pomažeme mlékem po jedné straně, a smočíme do máku. Klademe je na dobře pomaštěný plech, necháme znovu zkynouti, a pečeme do růžova.

Bramborová roláda.

1 kg bramborů, ve slupce vařených oloupeme a za tepla propasírujeme. Osolíme lžičkou soli a zpracujeme se 3 čtvrtěmi, kg mouky a dvěma vejci na hladké těsto. Těsto rozválíme a posypeme strouhanou, smaženou houskou se slaninovými škvarečky, zbalíme dobře uzavřeme, stočíme, do šneku, dáme do ubrousku a vaříme tři čtvrti hodiny ve vroucí vodě.

Musíme dáti roládu do vroucí vody a dbáti, aby se nepřestala vařiti, jinak není chutná. Hotovou roládu rozkrájíme na kotouče, a pomastíme slaninou. Může se dáti jako samostatný pokrm i jako příkrm k pečením.

Bramborové placky s perníkem.

Do rozstrouhaných vařených bramborů nebo zbytků bramborové kaše přimícháme tolik mouky, až je těsto tuhé (trochu osolíme) vyválíme placky a v troubě pečeme. Pro toto jídlo Jsou lepši trochu vysušené než vláčné. Teplé nalámeme na kousky, hojně posypeme strouhaným perníkem s cukrem, polijeme rozpáleným máslem a hned podáváme.

Bílkový svítek.

Utlukou se dva bílky na tuhý sníh, přidá se 5 dkg jemné krupice, osolí a dá na pánev dobře máslem vymazanou a peče v teplé troubě.

Biskupský chlebíček.

Čtyři celá vejce a tolik, kolik váží, cukru, šleháme půl hodiny, pak prisypeme tolik mouky, kolik vážila ta vajíčka, a dobře promícháme, pak přidáme 2 dkg na malé kousky nalámané čokolády, 5 dkg slupek, zbavených ořechových jadýrek, z půl citronu strouhanou kůru, a 1 dkg na nudličky nakrájené pomerančové kůry, cukrované, nebo citronátu, a 3 dkg hrozinek sultánek, všecko promícháme a na- lijeme do formičky, dobře máslem vymazané moukou vysypané, peče se v teplé troubě a krájí se, až když vystydne.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
4. prosince 2019


Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na tažený závin, vdolky s mákem a další dobroty“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2023 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.