Recepty našich prababiček na tažený závin, vdolky s mákem a další dobroty

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Máte rádi sladké a rádi byste si dali něco, na čem si pochutnávali již naši předci? Máme pro vás řadu receptů na sladké pečení z roku 1929. Zkuste, určitě nebudete litovat.
Následující text pochází z roku 1929

Tažený závin.

Půl kg mouky. 10 dkg margarinu, půl lžičky soli, jedno celé vajíčko zaděláme do čtvrt litru vody, na vláčné, hladké těsto, až nám na vále lupe, a přikryjeme je ohřátým hrnkem a necháme odpočívati. Hrnek několikráte nahřejeme a těsto vždy znovu přiklopíme. Když těsto odpočalo, rozdělíme je na dva díly, prsty vytvoříme dvě malé placky, položíme je na ubrousek, moukou posypaný a vytahujeme tak dlouho, až jsou docela tenoučké, skoro průhledné.

Vytaženou placku pomastime rozpuštěným omastkem, posypeme strouhanou smaženou houskou a poklademe na tenké lupínky rozkrájenými jablky, posypeme hrozinkami, cukrem, skořicí a citronovou strouhanou kůrou. Když jest placka pokladená, vezmeme za roh ubrousku a nadzvedajíce tento roh, těsto zbalujeme, aby se utvořila šiška.

Šišku tuto sejmeme opatrně s válu a přemístíme na plech, který jsme těsně vedle válu položily a pomažeme máslem. Na jeden plech umístíme obé šišky. Pečeme v teplé troubě a hotový posypeme cukrem s vanilkou.

Vdolky s mákem.

Půl kg mouky osolíme lžičkou soli, a zaděláme kváskem ze čtvrt litru mléka a 2 dkg kvasnic a 2 dkg cukru. Těsto propracujeme, necháme zkynouti, utvoříme asi 15 bochánků, pomažeme mlékem po jedné straně, a smočíme do máku. Klademe je na dobře pomaštěný plech, necháme znovu zkynouti, a pečeme do růžova.

Bramborová roláda.

1 kg bramborů, ve slupce vařených oloupeme a za tepla propasírujeme. Osolíme lžičkou soli a zpracujeme se 3 čtvrtěmi, kg mouky a dvěma vejci na hladké těsto. Těsto rozválíme a posypeme strouhanou, smaženou houskou se slaninovými škvarečky, zbalíme dobře uzavřeme, stočíme, do šneku, dáme do ubrousku a vaříme tři čtvrti hodiny ve vroucí vodě.

Musíme dáti roládu do vroucí vody a dbáti, aby se nepřestala vařiti, jinak není chutná. Hotovou roládu rozkrájíme na kotouče, a pomastíme slaninou. Může se dáti jako samostatný pokrm i jako příkrm k pečením.

Bramborové placky s perníkem.

Do rozstrouhaných vařených bramborů nebo zbytků bramborové kaše přimícháme tolik mouky, až je těsto tuhé (trochu osolíme) vyválíme placky a v troubě pečeme. Pro toto jídlo Jsou lepši trochu vysušené než vláčné. Teplé nalámeme na kousky, hojně posypeme strouhaným perníkem s cukrem, polijeme rozpáleným máslem a hned podáváme.

Bílkový svítek.

Utlukou se dva bílky na tuhý sníh, přidá se 5 dkg jemné krupice, osolí a dá na pánev dobře máslem vymazanou a peče v teplé troubě.

Biskupský chlebíček.

Čtyři celá vejce a tolik, kolik váží, cukru, šleháme půl hodiny, pak prisypeme tolik mouky, kolik vážila ta vajíčka, a dobře promícháme, pak přidáme 2 dkg na malé kousky nalámané čokolády, 5 dkg slupek, zbavených ořechových jadýrek, z půl citronu strouhanou kůru, a 1 dkg na nudličky nakrájené pomerančové kůry, cukrované, nebo citronátu, a 3 dkg hrozinek sultánek, všecko promícháme a na- lijeme do formičky, dobře máslem vymazané moukou vysypané, peče se v teplé troubě a krájí se, až když vystydne.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
4. prosince 2019


Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na tažený závin, vdolky s mákem a další dobroty“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.