Recepty našich prababiček na italské těstoviny a rizoto

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Šotkova mezinárodní kuchařka - 1926, autor Ladislav Šotek.
Máte rádi italskou kuchyni? Vyzkoušejte naše historické recepty z roku 1926, které vám nabízí několik možností na přípravu makarónů a k tomu návod na pravé italské rizoto.
Následující text pochází z roku 1926

Italské makarony.

25 dkg makaronů uvaříme ve vodě neb polévce a necháme vykapati přes síto. Do kulhanu dáme 25 dkg sýra a to polovinu švýcarského, polovinu parmesánského a 6 dkg másla, pepř, trochu muškátového oříšku.

Pak přidáme makarony s 2—3 lžícemi smetany a dobře promícháme. Když se makarony táhnou, jsou vařené. Podáváme je vždy teplé.


Makarony na másle.

50 dkg makaronů vaříme prudce 3 minuty ve slané vařící vodě pod pokličkou. Pak je dáme vykapati na síto a vysušené znovu vložíme do téže nádoby. Přidáme k nim 15 dkg dobrého másla rozděleného na malé díly a 10 dkg strouhaného parmesánského sýru.

Vidličkou směs dobře promícháme a předáme do hluboké mísy. Tímto způsobem lze připraviti všechna italská těsta: fidelini, spaghetti, tagliarini atd.


Makarony s rajskou omáčkou.

Uvaříme ve vodě makarony, aby byly dosti měkké a rychle je necháme vykapati. Pak je narovnáme na mísu střídavě s vrstvami rozpáleného másla, strouhaného parmesánu a poléváme rajskou omáčkou. Aby byly makarony ztravitelnější, zapíjejí je Italové sklenkou vody.


Pečené makarony.

Makarony uvařené v hovězí polévce a vykapané vložíme po vrstvách do dortové formy vymazané máslem a posypané strouhaným sýrem tak, aby vrstva makaronů střídala se s vrstvou másla a sýru. Poslední vrstva je z houskové střídy a strouhaného sýru. Opečeme makarony v troubě při mírném ohni a podáváme je teplé.


Italské risoto.

Rozsekáme cibuli a osmažíme ji na oleji ve velkém kuthanu. Přimísíme k ní pak 50 dkg neprané rýže a necháme smažiti 2 vteřiny, načež hned zalijeme rýži rybí polévkou, která ji musí třikráte přesahovati. Přidáme rozsekané jablíčko rajské bez jadérek a dusíme rýži 20 minut.

Potom ji odstavíme s ohně, přisypeme 3—4 hrsti strouhaného parmesánu a malé ragout z vařených, sekaných hub a račích ocásků. Přikryjeme kuthan pokličkou a za 2 minuty můžeme upravili risoto na mísu.


Původní zdroj historického článku:
Šotkova mezinárodní kuchařka - 1926, autor Ladislav Šotek.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
24. ledna 2022


Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na italské těstoviny a rizoto“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.