Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Recepty na sladké moučníky podle našich prababiček

původně vyšlo: Šotkova mezinárodní kuchařka - 1926, autorka neuvedena.
Chcete oslavit zítřejší státní svátek nějakou dobrotou z časů první republiky? Vyzkoušejte některý z receptů na moučníky, které pochází z roku 1926. Můžete si podle nich připravit například ztracené chlebíčky, několik druhů suflé nebo třeba poctivé smetanové koblihy.


Ztracené chlebíčky.

Do ½ litru mléka nasypeme cukr, trochu soli, po případě několik kapek pomerančové vody. Nakrájíme housku na řízky asi 1 cm silné, jež omočíme v mléce a pak obalíme v rozšlehaných vejcích, osmažíme a neseme teplé, ocukrované na stůl. Mléko můžeme nahraditi vodou, do které jsme vymačkali šťávu z citronu. V pánvi musí býti vždy dosti čerstvého másla asi jako na omeletu.


Čokoládové soufflé.

Rozpustíme 6 dkg čokolády v teplé vodě, přidáme 12 dkg cukru, malou lžičku mouky a čtyři žloutky. Přimísíme ušlehané 4 bílky, lehce a rychle je spojíme s ostatním a vlijeme do máslem vymazané formy. Soufflé se peče při mírném ohni 20 minut.


Sněhová bábovka.

Ušleháme 4 bílky a k tuhému sněhu přimísíme 15 dkg vanilkového práškového cukru. Nalijeme sníh do máslem vymazané a cukrem vysypané formy, a tuto formu postavíme do nádoby s horkou vodou, kde se nechá 12—'15 minut v páře. Pak vytáhneme formu a za pět minut ji vyklopíme na mísu. Ke sněhu se podává anglický vanilkový krém.


Postní kobližky.

Uvaříme ve vodě 40 dkg krupice s troškou soli a hrstí cukru, až je z ní tuhá, suchá kaše. Tuto kaši odstavíme s plotny a přimícháme k ní pomalu 3—4 decilitry bílé kořalky. Vysypeme ji pak na čistý, jemným olejem navlhčený stůl a hněteme ji rukama, až vssaje do sebe ¾ litru oleje.

Těsto musí býti hladké a kašovité. Když vychladlo docela, rozdělíme je na malé díly a rozválíme na prst; vykrajujeme pak kobližky, věnečky a šišky 7—8 cm dlouhé. Srovnáme je na pokličku a házíme posléze do horkého oleje. Když jsou zevně suché a mají krásnou barvu, vykapeme olej, osušíme je ubrouskem a obalujeme v cukru.


Výmarský puding.

20 dkg másla se tře v teplé nádobě až se zpění; pak se k němu přimísí 1 celé vejce a 5 žloutků, jeden po druhém, 2 tabulky strouhané čokolády a tolikéž cukru, 4—5 lžic prášku a sníh z 5 bílků. Směs se nalije do máslem vymazané a moukou vysypané formy, vaří se 40 minut v páře a vyklopí na mísu.


Morkový puding anglický.

Rozsekáme 60 dkg hovězího morku vypraného v studené vodě a dobře osušeného. Rozmícháme jej s 25 dkg pomerančové, cukrované kůry a citronády rozkrájenými na kostky, s 25 dkg hrozinek, 26 dkg bílé, strouhané housky a 25 dkg cukrové moučky. Přidáme ještě 2 decilitry rumu a 6 celých vajec. Máslem vymazanou a moukou vysypanou formu naplníme touto směsí a dáme na půl hodiny v páře do trouby. Na konec vyklopíme puding na mísu a potřeme jej teplou merunkovou zavařeninou s rumem.


Rýžový koláč.

25 dkg dobře vyprané rýže dáme na plotnu změknouti ve sklenici vody s citronovou kůrou a troškou soli. Přilijeme pomalu ½ litru smetany, přidáme dostatečné množství cukru, kousek čerstvého másla, vanilku, 6 žloutků a sníh z tolikéž bílků. Promícháme vše dobře a vlijeme do formy máslem vymazané a houskou vysypané. Koláč se peče v troubě při mírném ohni asi hodinu.


Rýžové soufflé.

Uvaříme 10 dkg rýže a spojíme ji s cukrem, rozmačkanými makarony, 6 žloutky a sněhem z 8 bílků, jejž rychle a lehce přimísíme. Dáme vše do máslem vymazané formy a pak do trouby, kde za 20 minut se soufflé při mírném ohni dodělá.


Bramborové soufflé.

Do půl litru smetany dáme 20 dkg cukru, šest lžic bramborové mouky, čtyři žloutky; dobře směs rozmícháme, přidáme kus másla jako vejce velký a trochu citronové kůry. Necháme vše povařiti na ohni a ustavičně mícháme. Posléze odstavíme směs, necháme vychladnouti a přimísíme šest ušlehaných žloutků. Ze čtyř bílků uděláme sníh, jejž lehce a rychle zamícháme do připravené směsi, dáme vše do vymazané formy a při mírném ohni v troubě upečeme.


Krokety z rýže.

Vypereme dobře rýži, rozvaříme ji ve vodě s citronovou kůrou a solí a pak z vychladlé děláme krokety, které obalujeme v rozšlehaném žloutku a v housce. Omočíme je ve vejci a obalíme v housce dvakráte, pak usmažíme. Teplé posypeme cukrem a neseme hned na stůl.


Ruský nákyp smetanový.

Vymazanou formu vyložíme piškoty a naplníme šlehanou smetanou. Pak zatížíme formu, necháme nákyp odpočinouti a vysypeme jej posléze na mísu. Musí zůstati v chladnu až do použití.


Smetanové koblihy.

Svaříme polovinu mléka a polovinu smetany dohromady se solí a citronovou kůrou a pak přimísíme do vychladlé tekutiny tolik mouky, abychom mohli zpracovali těsto. Rozválíme toto těsto a z jednotlivých kousků děláme kobližky, jež obalujeme v řídkém těstě na smažení a pak osmažíme. Smažené balí se v cukru jako jablkové kobližky.


Původní zdroj historického článku:
Šotkova mezinárodní kuchařka - 1926, autorka neuvedena.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
16. listopadu 2021


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.