Naše projekty: originální samolepky na stěnu Pieris.czmagazín Příroda.czobchod s plastikovými modely Plastikáče.czefektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Recepty na dokonalé knedlíky podle našich prababiček

původně vyšlo: Česká hospodyně 1904, autorka Marie Součková.
Milujete tradiční české knedlíky? Vyzkoušejte tři knedlíkové recepty z roku 1904, na kterých si zaručeně pochutnáte.


Knedlíky.

Vyzkoušené spolehlivé předpisy.

Dobré domácí knedlíky.

Ve čtvrt litru mléka rozkloktají se dvě celá vejce, trochu soli a zadělá se tím půl litru suché mouky; těsto se dobře vypracuje a dokonale promíchá na kostky nakrájenými žemlemi, které však musí být úplně vychladlé. Pak se těsto nechá nejméně hodinu státi.

Na to se zaváří do vroucí vody a vaří se dle velikosti knedlíků čtvrt až půl hodiny. Uvařené knedlíky se opatrně vyndají, na ploché kousky ztlouští prstů rozkrájí, posypou rozstrouhanou žemličkou a pokropí rozpáleným máslem.

Knedlíky s uzeným masem.

Šest žemlí, ne příliš tvrdých, se na kostičky rozkrájí. — V půl osmince litru dobrého mléka se rozkloktají 3 žloutky a jedno celé vejce a dle potřeby soli, a tím se polijí ony nakrájené žemle tak, aby byly kostičky dobře nasáklé.

Do namočených žemliček vpracuje se zlehka tři čtvrtě litru suché mouky a osminka kg. na drobno nakrájeného, vařeného uzeného masa. Z toho těsta se utvoří stejně velké kulaté knedlíky, vloží se do vroucí vody a vaří se dle potřeby.

Knedlíky tvarohové.

Utře se čtvrt kg dobrého tvarohu se 7 dkg čerstvého másla, přidají se 4 celá vejce a 4 jemně ustrouhané žemle, trochu soli, špetka květu; vše se dobře rozestře a utvoří se z toho stejně velké kulaté knedlíky, které se zavaří do vroucí vody.

Knedlíky se vaří něco přes čtvrt hodiny, na to se vyndají, v půli rozkrojí, posypou strouhanou žemličkou, polijí hojně rozpáleným máslem. Také lze hmotu tuto vařiti v máslem vymazaném ubrousku; pak vaří se půl hodiny.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1904, autorka Marie Součková.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
7. ledna 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.





Debata k článku Recepty na dokonalé knedlíky podle našich prababiček


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2020 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: