Recept na domácí nealkoholické víno

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1903, autor neuveden.
Máte rádi víno, ale místo alkoholu máte raději nealkoholické nápoje? Tak si zkuste připravit vlastní domácí ovocné víno podle receptu z roku 1903. V článku se dozvíte i kolik v té době nealkoholické víno stálo v obchodech a jaké mělo výhody.
Následující text pochází z roku 1903

Příprava alkoholu prostého ovocného vína.

Příprava alkoholu prostého ovocného vína dá se v každé domácnosti uskutečniti.

Hodí se k tomu všechny ne trpké druhy ovoce od borůvky počínaje až k jablkům a hruškám. Plody, jichž se má užiti, důkladně se před upotřebením omyjí a několik dní ležeti nechají, čímž nabývají na cukernatosti.

Veškeré nářadí, jehož upotřebíme, musí se náležitě očistiti; vytlačení šťávy musí se díti pomalu a to tak, že šťáva čistým lněným plátnem do nádržky vlévá.

Vylisování děje se na chladném místě a vylisovaná šťáva řádně přikryta nechá se až 12 hodin na témž místě státi, až se kalné součástky na dně usadí. Na to se šťáva naplní do lahví tak, aby pod zátkou zůstal prázdný prostor 6—7 cm.

Každá láhev uzavře se hned dobrou, v teplé vodě očistěnou zátkou a tak obváže, aby při nastávající vřelé lázni zátka nemohla býti vytlačena. Lahve postaví se na to do vlažné nádržky, v níž se voda pak na 36—40° R pomalu zahřeje a v této temperatuře zůstanou lahve as půl hodiny. To je vlastní sterilisování.

Po pozvolném ochlazení lahve se vyndají a na čistém suchém místě 1½—2 měsíce uschovají. Po této době se ještě zakalená šťáva z lahví vyprázdní a čistým plstěným cedítkem tak dlouho filtruje, až stéká jasná a čistá.

Mezi tím očistěné láhve naplní se pak jako dříve čistou šťávou a ještě jednou provede se jako dříve sterilisování. Nyní hodí se ovocné, alkoholu prosté víno k požívání a v leže se uschovává. Před tím se ještě zátky nahoře uříznou a zapečetí. Alkoholu prosté ovocné víno vyznačuje se jemným, přirozeným aroma a dobrou chutí, jakou žádné alkohol obsahující víno nemůže se vykázati, překonávajíc tak i veškerá ostatní vína.

Američané a Angličané náleží dávno k nejlepším konsumentům alkoholu prostých vín a platí rádi za 1 l vín takových 4—5 K. I v Rakousku platí konsumenti za 1 l alkoholu prostého vína z hroznů as 2 K.

Alkoholu prosté ovocné víno drží se správnou přípravu a zacházení předpokládajíc, po celá léta a není při něm žádných nemocí jako při vínech alkohol obsahujících; rovněž odpadá nákladné sklepní opatrování.

Účelem několika těchto řádků je méně ještě obeznámený způsob zužitkování ovoce objasniti, k pokusům v malém nabádati a to bez užití oněch drahých přístrojů, jakých se užívá v továrnickém podniku.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1903, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
14. listopadu 2019


Diskuze k článku „Recept na domácí nealkoholické víno“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.