Rady našich prababiček: Jak v kuchyni udržet pořádek a čistotu?

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.
Dnes máme k dispozici myčky nádobí, moderní čistící prostředky i kuchyňské nádobí, které vyžaduje jen minimální péči. Přesto jsou možná chvíle, kdy v našich moderních kuchyních není vždy vše dokonale čisté a srovnané. Zajímá vás, v roce 1894 zvládaly pořádek v kuchyni naše prababičky?
Následující text pochází z roku 1894

Jak se udrží kuchyň v pořádku.

Čistota a pořádek jsou v kuchyni nevyhnutelnou a hlavní věcí. Kdyby byla kuchyň sebe chudší a jednoduchá, čistá může a má býti vždy.

Upotřebí-li se nádoba a mnoho mytí nevyžaduje, má se hned opláknouti, utříti a dáti na místo. Vařeček nemusí se více vzíti nežli dvě, třeba se sebe více vařilo. Na plotnu do hrnku dá se čistá voda, vařečky se do ní ponoří a když je třeba něco zamíchat, utře se vařečka a po upotřebení opět do vody strčí. Tím se mnoho nádobí ušetří.

S nádobami musí se zacházeti opatrně, aby se zbytečně nepotloukly. Nepotřebuje-li se některá věc, hned se má odnésti na své místo.

V každé kuchyni je třeba dostatečného množství utěrek, které může dbalá kuchařka každodenně vyprati. Promnou se nejprve ve studené vodě, hodně namydlí, dají do určitého hrnku do vody, k níž se přidá buď louh neb soda a nechají se vyvařiti. Pak se properou, rozpaří, vymáchají a osuší. Jsou takto stále v zásobě a stále čisté.

A dbá-li se těchto pravidel, je kuchyň vždy čistá a dle možnosti i urovnána, zvláště pamatuje-li kuchařka na přísloví: „Co můžeš udělati dnes neodkládej na zítřek!“


Původní zdroj historického článku:
Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
26. listopadu 2021


Diskuze k článku „Rady našich prababiček: Jak v kuchyni udržet pořádek a čistotu?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.