První kavárna v Evropě a dlouhá cesta k dnešní oblíbenosti kávy

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Lidové noviny - 1921, autor neuveden.
Nedokážete si představit den bez šálku čerstvé kávy? V tom případě vás bude jistě zajímat, před kolika staletími vznikla v Evropě úplně první kavárna a jaký odpor musel být po celém kontinentu překonán, než pití kávy dosáhlo dnešní oblíbenosti. Více v článku z roku 1921.
Následující text pochází z roku 1921

Jubileum kávy.

V tomto roce jest tomu právě čtvrt tisíce let, co kávu byla převezena do Evropy. V roce 1624 zřídil jeden Armén jménem Pascal v Marseillu první kavárnu.

Mokka, které podával svým hostům, nebylo sice první, které bylo požíváno v Evropě — již před tím užíváno kávového odvaru v Londýně jako léčivého prostředku — ale o obecném pití kávy jako pochutiny může se mluvili teprve od doby prvního kavárníka Pascala.

Pascal měl se svým podnikem úspěch a již po roce přestěhoval svoji kavárnu do Paříže. Sedmnáct let byl bez konkurence, pak vyrojilo se kaváren, jako dnes kin. V posledním desítiletí sedmnáctého století měla již Paříž přes dvě stě kaváren.

Z Paříže rozšířily se kavárny nejdříve v Rakousku. Vídeň měla již v roce 1684 své první pražírny kávy. Pak rozšířilo se požívání kávy v Německu. První německá kavárna byla zřízena 1686 v Řezně, pak 1687 v Norimberku.

Požívání kávy našlo však také mnoho odpůrců. Již v roce 1738 byla káva vedle čaje a modrého pondělka označena jako svůdkyně lidstva. Autor brožurky proti požívání kávy označil tento arabský nápoj jako příčinu politických pletich »obyčejných« lidí, kteří při kávě mají mnoho rozumu a tím zasahují do státních věcí.

V některých zemích bylo požívání kávy zakázáno. V Německu platily se z kávy vysoké daně. Měšťanům, sedlákům, řemeslníkům a sloužícím byla káva zakázána pod pokutou šesti mariánských grošů.

Ale přes všechny zákazy nepodařilo se omezili vaření tohoto nápoje. Ještě v r. 1817 byla káva v některých německých krajinách úplně neznáma, později se však stala černá tekutina kouzelné Arabie pravou lidovou pochutinou a s mlékem i poživatinou, až teprve ve světové válce, kdy nastalo nesmírné zdražení zrnkové kávy, přestala být pražena a mleta a lidé zvykali bud na jiné nápoje, hlavně čaj, nebo spokojili se lacinou náhražkou.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1921, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
12. ledna 2021


Diskuze k článku „První kavárna v Evropě a dlouhá cesta k dnešní oblíbenosti kávy“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.