Poslední okamžiky života císaře Františka Josefa I.

rubrika: historické články / významné osobnosti, původně vyšlo: Hlas - 1916, autor neuveden.
Císař a král František Josef I. zemřel 21. listopadu 1916 v Schönbrunnu ve Vídni. Zajímá vás, jak se tato smutná událost před 105 lety odehrála? Jedinečný popis jeho posledních okamžiků včetně loučení s nejbližší rodinou vám nabízí článek z roku 1916, zveřejněný jen několik dní po císařově smrti.
Následující text pochází z roku 1916

Z posledních chvil života císaře.

O průběhů nemoci Jeho Veličenstva císaře dovídá se „Korrespondenz Wilhelm“ tyto autentické podrobnosti:

Onemocnění mocnářovo počalo as před 3 týdny zcela nepatrným katarhem, který nebyl spojen ani s odměšováním hlenu. Teprve 8. dostavily se lehké bolesti v pravé pohrudnici. 12. t. m. objevily se poprvé bolesti v pravé části plic, aniž tělesný lékař Dr. Kerzl, který mocnáře denně vyšetřoval mohl zjistili zápal plic. 15. nastal obavy budící obrat, poněvadž se dostavila nechuť k jídlu a také horečka.

Císař se cítil velmi mdlý. Po přechodním zlepšení zhoršil se zdravotní stav ve čtvrtek, patek a sobotu stoupnutím teploty a zvýšeném pocitem slabosti. Přes to pracoval císař jako obyčejně. V pondělí večer bylo sensorium lehce za kaleno.

Císař ulehl dříve než jindy. Průdušky byly stále ještě volné, pouze vysoká horečka byla se zřetelem na vysoké stáří císařovo velmi povážlivá. Včera ráno vstal císař maje velkou horečku a cítil se velmi mdlým a dal si přistaviti ke stolu lenošku, čehož dříve nečinil.

Ráno snědl číšku čaje s dvěma řízky šunky, v 8 hodin ráno vypil sklenici kyselého mléka. K dejeuner nejedl císař téměř ničeho, k večeru pojedl ještě talíř silné polévky a kousek kuřete. Slabost císařova stoupala potom tak, že k 6. hodině sám žádal, aby byl uložen do lůžka. Sensorium počalo se kaliti.

Tělesný lékař Dr. Kerzl a prof. Dr. Ortner nevzdálili se od mocnáře. Stále ještě klonili se lékaři vzdor těžkému stavu k názoru, že byť se nedostavilo uzdravení, přece potrvá nemoc 2 až 3 dny. Císař ležel klidné v posteli, nebylo slyšet i chrapotu, těžkého dechu anebo sténání.

Dcera císařova arci vévodkyně Marie Valerie a vnučk a princezna Alžběta Windischgraetzová přistoupily opět a opět k lůžku nemocného. V 7 hod. večer lékaři císaře vyšetřili. Císař tvrdé spal. Když lékaři mezi 8. a 9. hodinou přistoupili k lůžku císařovu, konstatovali ke svému úžasu, že bohužel za krátko nutno počítati s katastrofou. Arcivévodkyně Marie Valerie, která jela ještě na nádraží, aby odvezla svou dceru, byla rychle dovezena zpět.

Dvorní farář Dr. Seydl, který již dopoledne císaře vyzpovídal a Tělo Páně mu podal, udělil mocnáři poslední pomazání za přítomnosti členů císařské rodiny, kteří zatím byli přivedeni jakož i více členů dvorní družiny.


Původní zdroj historického článku:
Hlas - 1916, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
21. listopadu 2021


Diskuze k článku „Poslední okamžiky života císaře Františka Josefa I.“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.