Počátky emancipace žen: Mladá vdova se v roce 1896 ucházela o místo policistky

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Kalendář Čechů vídeňských - 1896, autor neuveden.
Dnes pokládáme za samozřejmé, že ženy mohou vykonávat tu samou práci, jako muži. A to včetně práce u policie, případně i v armádě. Když se ale o něco takového v roce 1896 pokusila jedna odvážná mladá žena v Americe, tak o tom psala média po celém světě. Zajímá vás, jaký byl tehdy příběh Lily A. Thompsonové?
Následující text pochází z roku 1896

Kurážná vdovička.

Z Washingtonu se oznamuje: Paní Lily A. Thompsonová, mladá, podnikavá vdovička a horlivá bojovnice v ženském emancipačním hnutí, podala distriktním komisařům žádost, aby byla přijata jako — policistka.

Vdovička, statná to 23letá blondýnka, jest toho náhledu, že je úplně schopna zastávati úřad strážce veřejné bezpečnosti. Při její pokročilém smýšlení rozumí se samo sebou, že jest také pro »oblekovou reformu« a nadšená jest zvláště pro široké »turecké« kalhoty.

Žádost kurážné mladé dámy energicky podporuje také známá Belva Lockwoodova a jiní členové jednoty střídmosti křesťanských paní.

Dámy ty jsou toho náhledu, že hrubé panství policejního obušku mělo by přestati a jeho místo že zaujmouti by měl morální vliv ženy.

V rozmluvě s jistým zpravodajem vyslovila se paní Lily o žádosti své takto: »Ano, ucházím se o místo policistky a proč by ne? Jsem přesvědčena, že spurného zajatce lépe dovedu zkrotit, než naši hrubí policisté. Muži jsou zvláštní tvorové, jak zajisté sám víte.

Z pravidla dají se po dobrém přemi uviti, když násilím nedá se ničeho poříditi. Ostatně jsem vdova a mám tedy jisté praktické zkušenosti kterak se má s muži zacházeti.«


Poznámka Bejvávalo.cz
Zda se jí podařilo splnit její plán a skutečně vstoupila do služeb policie jako četník (četnice) se nám nepodařilo zjistit. S ohledem na tehdejší zvyky je to ale celkem nepravděpodobné...


Původní zdroj historického článku:
Kalendář Čechů vídeňských - 1896, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
2. října 2023


Diskuze k článku „Počátky emancipace žen: Mladá vdova se v roce 1896 ucházela o místo policistky“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.