Po stopách vzácných mincí: které jsou nejhodnotnější?

článek je inzerce, nejde o historický text
Než začnete investovat do mincí, stojí za to zjistit, které mince jsou cenné a které jsou extrémně vyhledávané. Jaká je nejdražší mince na světě a za kolik se prodala? Jaké jsou nejcennější české mince? Vše se dočtete v našem článku.

Cenné mince

Pokud chcete najít mimořádně cenné pamětní mince, měli byste se dozvědět o pravidlech trhu. Na čem závisí hodnota mincí?

Vzácnost - čím menší je ražba dané mince, tím vyšší bude její hodnota

Poptávka - ne každá mince je stejně populární - některé jsou nakupovány ochotněji než jiné v numismatickém obchodě

Stav mincí - nejběžnější na českých numismatických aukcích je stupnice stavu mincí v 5 stupních (od I do V). Tato stupnice určuje, zda je mince v perfektním stavu nebo ne. Její hodnota bude záviset na takové klasifikaci

Druh kovu a hmotnost - zlato a stříbro nejvyšší kvality budou vždy v ceně

Historický význam a estetická hodnota - na tom bude záviset také hodnota starých mincí, zejména v případě sběratelských předmětů.

Toto jsou obecné pokyny pro klasifikaci mincí podle hodnoty. Vzácné mince jsou proto nejvyhledávanějšími sběrateli a investory.

Nejdražší pamětní mince

Mezi sběratelskými mincemi najdete skutečné drahokamy na numismatickém trhu. Z různých důvodů jejich hodnota výrazně převyšuje hodnotu kovu, ze kterého byly vyrobeny. V současnosti jsou nejdražšími sběratelskými mincemi ražené na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Jejich kupní síla je určena nominální hodnotou na lícové straně. Bez ohledu na nominální hodnotu však mají tyto mince svou sběratelskou hodnotu, kterou určuje volný numismatický trh.

Sběratelské pamětní mince lze zatraktivnit přidáním prvků z jiných materiálů - např. jantar, kubický zirkon, sklo nebo dřevo, tisky vyrobené technikou tamponového tisku nebo tištěné hologramové obrázky.

Mezi nejdražší pamětní mince světa patří zlatá dvacetidolarová mince z roku 1933. Byla vydražena v aukci Sothebys and Stacks v New Yorku byla dne 30. července 2002 za neuvěřitelnou cenu 7.590.000,- US dolarů. Byl to jediný exemplář tohoto ročníku, který se dochoval. Celý náklad tohoto ročníku byl dle nařízení prezidenta F. D. Roosevelta pozastaven a pak roztaven. Bylo rozhodnuto, že banky již nesmějí žádné zlaté mince vydávat a tento ročník byl skutečně posledním ročníkem ražby zlatých mincí.

Zatím nejdražší mincí je Flowing Hair Liberty Dollar z roku 1794. V aukční síni Stack’s Bowers byla v roce 2013 vydražena za 10.016.875 amerických dolarů. Zajímavé je, že její nominální hodnota je pouhý 1 dolar.

Nejvzácnější pamětní mince v ČR

Nejstarší mince na území ČR byly denáry, které nechal v 10. století n. l. razit Boleslav I. Z ryzího stříbra a o hmotnosti 1 g. Ze stříbra byly raženy také jihotyrolské krejcary. V Česku byl krejcar zaveden až později v roce 1561.

Naopak nejdražší mince z českých zemí je čtyřicetidukát Ferdinanda III. z roku 1629, který byl vydražen v Německu za více než 10 mil. korun v roce 2012. Do té doby byl nejdražší českou mincí esetidukát Matyáše II. Z roku 1613, který byl prodán za 2,691 milionu korun.

Dále byly v Česku vydraženy dvě vzácné carské ruské mince za rekordní cenu 1 100 000 Kč v 6. aukci společnosti Aurea Numismatika dne 7. prosince 2002. Šlo o mince ze sbírky českého numismatika Antonína Prokopa.



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
1. března 2021


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.