Naše projekty:   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   magazín Příroda.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Plump pudink: recept na zapomenutou sladkou pochoutku

původně vyšlo: Lidové noviny - 1924, autorka Marja.
Máte chuť na něco dobrého a sladkého? Vyzkoušejte recept na plump pudink (nebo chcete-li puding či pudding), který původně vyšel už v roce 1924. Určitě vám bude chutnat stejně, jako kdysi našim prababičkám a pradědečkům.


Plump puding.

Jedna houska se rozkrájí a namočí do mléka.

7 dkg másla se utře, až se zpění, 7 dkg hovězího tuku se rozkrájí na kostečky. Máslo se utře s houskou a pak přidává se žloutek jeden po druhém, celkem pět, pak 7 dkg jemně tlučeného cukru, 7 dkg neloupaných, na nudličky rozkrájených mandlí, 7 dkg hrozinek, 4 dkg pomerančové kůry a vše se dobře utře.

Když je to vše dobře smícháno přidá se do toho hovězí tuk, lžička strouhané housky a sníh z 5 bliků se tam lehce vmíchá. Forma se vymaže máslem, vysype se moukou, a dá se vařiti na 1 hodinu do páry. K němu se hodí smetánka punčová nebo nějaká ovocná šťáva.

Tento puding získá, užijeme-li morku, místo loje jemnější chuti, také morkové řezy jsou velmi dobré.

Zde předpis: 125 g morku se blanšíruje, rozmačká a smíchá se 125 g sladkého tvarohu, 125 g cukru, 125 g loupaných utlučených mandli a strouhanou kůru s půl citronu; také se může přidati 125 g sultánek.

Touto smíšeninou se mažou houskové skrojky, skládají se těsně k sobě do pekáče máslem vymazaného a zalejí se půl litrem smetany s 2 žloutky rozkloktané. Když smetana vsákne, rozdrobí se na vrch kousek másla a peče se to ¾ hodiny v mírně horké troubě.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1924, autorka Marja.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
22. června 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Plump pudink: recept na zapomenutou sladkou pochoutku


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2020 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.

 



Naše další projekty: