Panenka Barbie – od nerealistického ideálu krásy až po vzor dnešních mladých dívek

článek je inzerce, nejde o historický text
Málokdo by hádal, že před rokem oslavila šedesátku. Vždy dokonale upravená a s nehasnoucím úsměvem na tváři je vzorem mnoha dívek po celém světě. O kom je řeč? O panence Barbie! Nahlédněte do minulosti nejslavnější panenky od Mattela a zjistěte, jak se měnil její vzhled.

Celosvětový fenomén

Barbie přišla na svět 9. května 1959, a to díky Ruth a Ellitovi Handlerovým.

Původně se mělo jednat o hračku pro jejich dceru Barbaru, po níž panenku také pojmenovali. Nakonec se z ní stal popkulturní fenomén, který se postupem času zabydlel téměř ve všech dívčích pokojích. 

Emancipace v dětských pokojích

Handlerovi objevili díru na trhu, kterou se jim podařilo s úspěchem zaplnit. Mladým dívkám se tak do rukou dostaly panenky znázorňující dospělé ženy, které se pro ně staly vzorem a inspirací.

Nastupující generaci dívek také dokázaly rozšířit obzory, a to díky tomu, že často zastávaly povolání, která byla typická spíše pro muže. Z Barbie se tak kromě zdravotní sestřičky nebo učitelky stala například také kosmonautka či pilotka letadla.

Nereálný ideál krásy

Zatímco povolání za svůj život vystřídala Barbie neuvěřitelných dvě stě, její postava se až do nedávna téměř neměnila. Přitom právě její vzhled byl vždy terčem kritiky. Znepokojení budily její nerealistické proporce, především vosí pas a neúměrně dlouhé nohy, kterých je ve skutečnosti zhola nemožné dosáhnout. Právě nedosažitelný ideál krásy může narušovat psychiku dospívajících dívek a negativně ovlivňovat to, jak vnímají své vlastní tělo.

Odraz své doby

Podle Handlerových je ale panenka Barbie odrazem své doby – zatímco první panenky byly inspirované vzhledem Elizabeth Taylor nebo Marilyn Monroe, dnes je kladen důraz především na různorodost. Do popředí se tak dostávají panenky inspirované skutečnými ženami z masa a kostí.

Díky tomu dnes na pultech hračkářství najdete panenky Barbie ze všech možných koutů světa (konkrétně v sedmi barvách pleti), hubené i boubelaté, malé i vysoké, bez vlasů či na vozíku. 

Vzor hodný následování

V poslední době na sebe panenka Barbie také několikrát vzala podobu známých a úspěšných žen, jako je například malířka Frida Kahlo, modelka kyprých tvarů Ashley Graham nebo matematička a fyzička pracující pro NASA Katherine Johnson. Společnost Mattel se tak snaží vyslyšet přání rodičů, pro které je důležité, aby jejich malé dcerky následovaly ty správné vzory.

První modely panenek Barbie se prodávaly za 3 dolary, zatímco dnes mají některé z nich hodnotu více než 25 000 dolarů. Za kolik si Barbie od Mattela pořídíte dnes, se můžete podívat na Heurece. K nejdražším tradičně patří panenky uvedené na trh v souvislosti s jejich výročím nebo limitované edice Barbie inspirovaných světoznámými ženami. 



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
13. září 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.