Od obilí po bezhotovostní platební styk. Jaká je historie bankovnictví?

článek je inzerce, nejde o historický text
V současnosti je zřízení bankovního účtu otázkou několika minut. Stačí vám k tomu internet, občanský průkaz a počáteční vklad, který uložíte do banky na pár kliknutí. Jak tomu ale bylo v minulosti, kdy byl největší cenností pytel obilí či kousek kovu?

Bankovnictví ve starověku

Bankovnictví má za sebou dlouhou cestu a první bankovní účet se rozhodně nezrodil přes noc. Záznamy o prvních bankovních procesech pocházejí již ze starověkého Egypta a Babylonu. První banky nebyly klasickými bankami, jednalo se spíše o úschovny, do nichž mohli majetní obyvatelé měst uložit své jmění v podobě obilí, dobytka a dalších cenností. Těmito úschovnami byly pak především chrámy, které fungovaly jako určitá forma banky.

Je třeba si uvědomit, že klasické bankovky a mince tehdy ještě neexistovaly, za službu nebo zboží se platilo formou směnného obchodu. Až později se přešlo na platidla v podobě úlomků drahých kovů a mincí.

První úvěry ve středověku

Ve starém Řecku vznikla speciální profese zvaná zkušebnictví mincí, na což přirozeně navazovala jejich úschova za poplatek a půjčování na úrok. Později se ve městech středověké Itálie shromažďovaly mince různého původu, a tak zkušebníci a směnárníci přijímali vklady, zprostředkovávali platby do jiných měst a na vlastní účet provozovali zápůjční obchody i nákupy a prodej zboží. V této době nově vznikaly obchodní společnosti, které sloužily k vypořádávání závazků mezi společníky pomocí převodů v obchodních knihách.

Zajímavost: V Itálii vznikla první banka. Monte dei Paschi di Siena byla založena v 15. století a je nejdéle fungujícím peněžním ústavem na světě, jelikož svým klientům nabízí služby dodnes.

České novodobé bankovnictví

České republice se moderní bankovnictví dlouho vyhýbalo. Až v roce 1824 vznikla Česká spořitelna a od té doby začal rozvoj bankovnictví nabírat na obrátkách. Obchodní banky se na počátku 20. století zabývaly zprostředkováváním platů a úvěrů, provozováním obchodu s drahými kovy i s cennými papíry, včetně jejich úschovy.

Banka už nesloužila pouze k uložení finančních přebytků, ale především ke zprostředkování platů, a to zejména v souvislosti s dalším rozvojem obchodu v tuzemsku i zahraničí. Banka tedy přijímala platby jak v hotovosti, tak platby přes poštu, nebo dokonce prostřednictvím převodu z účtu jiného klienta či peněžního ústavu.



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
10. srpna 2021


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.