O topení dřevěnými peletami (PR)

článek je inzerce, nejde o historický text
Vytápění dřevem je ekologické a levné. Nabízí se palivové dřevo, dřevěné brikety, nebo dřevěné pelety. Na ty se v následujícím článku zaměříme.
Výzkumy a zkušenosti dřevěné pelety už dávno zařadily mezi ekonomické a ekologické zdroje vytápění.

To však neznamená, že je tento typ vytápění vhodný pro každou zástavbu bez výjimky. Záleží na její velikosti, respektive velikosti vytápěné plochy a energetické náročnosti.

Dřevěné pelety na vzestupu

Rozhodnete-li se svůj dům vytápět peletami, v první řadě budete muset investovat do k tomu určeného kotle na dřevěné pelety.

S jeho pořízením vám nabízení pomoc poměrně štědré kotlíkové dotace v rámci dotací Nová zelená úsporám. I ty se zřejmě podílejí na vzrůstající oblibě tohoto typu vytápění jako takového.

Levnými peletami neušetříte!

Dobrou zprávou je, že dřevěných pelet je na trhu dostatek a i jejich cena je slušná (na e-shopu optimtop.cz za kilogram smrkových pelet zaplatíte okolo sedmi korun). Na trhu se však setkáte s poměrně rozdílnými cenami danými kvalitou pelet, která se projevuje na jejich výhřevnosti.

Kategorie pelet

Levných pelet k docílení požadované výhřevnosti ve výsledku samozřejmě musíte spálit více, takže co se nákladů týče, ty se v podstatě vyrovnají.

Kvalitu pelet každopádně poznáte podle certifikace. Na trhu se tak setkáte se třemi kategoriemi. Nejkvalitnější pelety jsou označené EN plus A1, méně kvalitní EN plus A2 následované kategorií EN-B.

Nejde jen o cenu pelet

V potaz ovšem neberte jen cenu pelet jako takovou. Pořizovací cena kotle na dřevěné pelety se pohybuje okolo sta tisíc korun. Roční investice spolu s nezbytnou údržbou je propočítána na zhruba dvacet tisíc korun. Klíčový je ovšem již zmíněný typ a velikost domu, respektive vytápěné plochy.

Nechte si vypracovat projekt

Obecně se dá říci, že čím vyšší tepelné ztráty váš dům vykazuje, tím je tento typ vytápění výhodnější. Nechte si zpracovat projekt a porovnejte výhodnost jednotlivých druhů vytápění. Co když právě dřevěné pelety zvítězí na plné čáře? Pak byste o nich rozhodně měli začít uvažovat.



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
22. listopadu 2019


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.