Nedělejte při vaření zbytečné chyby a vyzkoušejte rady zkušených kuchařek

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1912, autor neuveden.
Chcete se zlepšit v kuchařském umění a stát se královnou či králem kuchyně? Zkuste si podle článku z roku 1912 ověřit, zda v při vaření neděláte stejné chyby, jaké někdy dělaly už naše prababičky.
Následující text pochází z roku 1912

Základní chyby při vaření.

Je známou skutečností, že zvláště na našem venkově používá se až přebytečně vajec a másla při úpravě jídel moučných, aby byla jídla co nejlepší.

Tím se však stává, že výrobek takový se často nezdaří a hospodyně si stěžuje obyčejně těmito slovy: »Tolik másla a vajec jsem do toho dala a přece s tím nejsem spokojena.« — Právě množství vajec a másla způsobilo, že těsto bylo těžké a proto méně chutné.

Při úpravě omáček chybuje se tím, že dává se velké množství koření nebo jíšky. Jde-li o jíšku nebo-li zápražku, zvláště vadí, byla-li upravena příliš nebo málo hnědá.

Další hlavní podmínkou úspěchu kuchařky jest čistota. Při vaření jest nezbytností, aby si kuchařka co chvíli ruce umyla a každou již umytou nádobu předem také řádně vytřela.

Po některých jídlech zvláště dlužno důkladně nádoby vymýtí, neboť dlouho se v nich drží vůně předešlých jídel, čili zkrátka nádoba načichne.

Při této příležitosti nutno upozorniti na nevhodné uschování potravin. Některé z nich, na př. mléko. káva, čaj atd„ nassají do sebe vůni i zápach okolí a ztratí pak vlastní chuť. To se stává zvláště tehdy, stojí-li poblíže mléka láhve s petrolejem, leží-li cibule, česnek vedle něho a pod.

Záleží také mnoho na úpravě a vzhledu kuchyně a kuchařky. Jídlo, byť třeba jednoduché, je-li pěkně předloženo a stůl čistě prostřen, zcela jinak chutná. Není zapotřebí denně bílého ubrusu, stačí pro rodinu pěkné voskované plátno, nejlépe bílé, které se po oběde snadno dá utříti čistou utěrkou. Jsou-li však hosté, sluší se prostříti bílý plátěný ubrus. Při kávě odpoledne prostírá se ubrus barevný, proto též zvaný »kávový«.

Nemalou úlohu hraje též v kuchyni trpělivost a pečlivost kuchařky. Prvý nezdar při úpravě toho neb onoho pokrmu nesmí kuchařku rozmrzeti. Jest třeba pokus opakovati, až se chyba zjistí.

Vaření dlužno věnovati též náležitý čas. Každé jídlo nelze rychle upraviti. Tak na př. hovězí polévku nelze rychle uvařiti, ježto třeba vařiti 1 a půl až 2 hodiny.

Peče-li hospodyně drůbež, jež nebyla po zabití ihned vykuchána a zdá se jí, že poněkud zapáchá, učiní dobře, obloží-li vykuchanou drůbež před pečením dřevěným uhlím a uvnitř zelenou petrželí.

Pak se po řádném umytí (nemáčením delší dobu ve vodě) drůbež nasolí a dá péci. Drůbež, která propichuje se slaninou (špikuje), vyloží se uvnitř.

Masité polévky a omáčky není dobře vařiti mnoho, nemůže-li se použiti většího množství masa, neboť tím ztrácí jak polévka, tak i omáčka na síle i chuti, tudíž na vydatnosti výživných látek. Bývá zvykem v rodinách i zámožných. upravovali vkusně i chutně jídla jen tehdy, jsou-li hosté, kdežto v jiné dny, jak se říká, rodina se odbude.

Dobrá hospodyně a kuchařka má dbáti všech pravidel kuchařského umění, ať vaří málo nebo mnoho, ať připravuje pokrm pro hosty, nebo pro domácí, kteří jsou sice shovívavější, ale přece mají jen mlsný jazýček.

Kterak každou hospodyňku potěší, pochvaluje-li si muž: »Moje ženuška je výborná kuchařka« a naopak ji zamrzí a trápí, slyší-li z úst mužových chválu na kuchařské umění jiné ženy.

Naše mladé hospodyňky nechť nezapomenou, že mnoho, velmi mnoho je pravdy na žertovném úsloví, že cesta k srdci mužovu vede — kuchyní!


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1912, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
3. ledna 2020


Diskuze k článku „Nedělejte při vaření zbytečné chyby a vyzkoušejte rady zkušených kuchařek“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.