Těsto v domácnosti.
Obyčejně upotřebilo se k těstu s kvasnicemi pouze máslo, jelikož jsme se domnívali, že by se ničím tak snadno nahraditi nemohlo. Je sice něco na tom pravdivého, avšak při drahotě másla jest již dobře, když je někdy jinak se snažíme nahraditi.
Sádlo vepřové,“ ani tuk skopový není tak chutný, avšak hovězí nahradí nám již máslo, aniž by tím chuť těsta utrpěla. Nejlépe jest, když si jej sami vyškvaříme.
Chceme-li, aby se podobal máslu a s těstem dobře se spojil, jest třeba, abychom jej vyškvařený s vodou vařili a metlou dobře zapěnili, tak zejména hladce s těstem se spoji. Také se může na kostky rozkrájený pouze ve vodě vařiti a svrchu sebrati.
Tak i špatnější druh másla třeba dříve s vodou povařiti, tím odejme se jemu špatná chuť, která by se jinak těstu přidělila.
Mouka má se vždy vyhřáti a dobře prosíti. Kvasnice rozpouštějí se ve vlažném, nikdy však horkém mléce; také má se těsto zadělávati v teplé místnosti tak, jak i ostatní součástky těsta se musí vyhřátí, aby snadno skynulo.
Chceme-li se zabezpečiti, aby kvasnice dobře působily, jest nejlépe, když upravíme napřed kvásek, nabude-li ho hodně, pak lze očekávati, že se stane tak i s těstem.
témata článku:
Diskuze k článku „Náhrada drahého másla při přípravě těsta“