Moderní kancelář podle roku 1930. Jak by se vám v ní pracovalo?

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Pozor - 1930, autorka Lída Merlínová.
Pracujete v kanceláři, nebo máte momentálně home office a pracujete z domova? V obou případech by vás mohlo zajímat, jak velkou modernizací prošly kanceláře před 90 lety a jak radikálně se tehdy změnil vzhled domácností. Článek z roku 1930 vám o té změně řekne víc.
Následující text pochází z roku 1930

Kult úřadoven.

Dříve byla kancelář „quantité négligeable“. Obchodníci potřebovali místností, kde museli psáti, anebo diktovati své dopisy, vésti účetnictví, konati konference a činili pro obchod důležitá rozhodnutí. Tak vznikly „kanceláře.“

Byly to místnosti nutné, ale nikoliv hezké. Byly nepřívětivé a bylo v nich jen to, čeho bylo nejnutněji potřeba: psací stoly, židle, skříně na akta a věšáky. Židle se viklaly obyčejně stářím a opotřebovaností, skříně se obvykle nemohly dovři ti, ale to všechno bylo vedlejší. Byly to místnosti pracovní, zde tedy nešlo o krásu.

Něco jiného byl domov. Ten musel byli krásný. Byl zdoben láskou, s vynaložením velké práce a trpělivostí. Doma se lidé skoro nemohli pohnouti, aby něco nezvrhli, tak bylo zvykem přeplňovati domov malichernými tretami. Měl to býti jakýsi kontrast oproti střízlivosti a chudobě kanceláří.

Tyto doby však, díky bohu, jsou definitivně pryč. S nimi zmizel i červený, nebo oranžový plyšový salon „pouze pro hosty“, a který byl stále přikryt ohyzdnými přikrývkami, aby se nic nezaprášilo.

Nová doba přinesla nové požadavky. Nemáme již tolik času jako dříve. Navštěvujeme kursy, kluby, kavárny, jezdíme na lyžích, hrajeme tenis a ploveme: Nestrávíme již polovinu svého života v odečičkovaných a ovázičkovaných salonkách.

Byt nemá již zbytečných místností, vyhrazených jen hostům, protože se s nimi scházíme častěji na hřišti a v kavárně, než doma. Drobnosti, vystavené na nábytku jako na výstavě, zmizely a tím se pokoje staly rázem světlejší, jasnější a přívětivější.

„Účelně a krásně“, zní nový bytový požadavek a to platí také pro kancelář. Vždyť v kanceláři tráví vzácný kus života šéf i jeho podřízení. Někdy je do kanceláře tak daleko, že nejen šéf, ale i jeho zaměstnanci tráví tam i polední dobu odpočinku a snědí tam své polední posilnění.

Je samozřejmé, že se pracuje člověku mnohem příjemněji v kanceláři pěkně zařízené. Tím nemyslím ředitelské komnaty, nebo zasedací pokoje velkých a bohatých akciových společností, nebo bank, které bývají zpravidla zařízeny s velkým luxusem.

Myslím obyčejnou kancelář kterou lze upraviti i se skromnými prostředky, pěkné a vkusně. Stačí, aby tam byl slušný, neodřený a nerozviklaný nábytek, obyčejný, pevný koberec, který dodá pokoji teplejšího vzhledu a zejména pohodlné židle, přizpůsobené k práci. V každém případě má býti každý kus kancelářského zařízení volen s touže péčí, s jakou se vybírá zařízení vlastního bytu, protože nezřídka ztrávíme v kancelářích větší část svého života než ve vlastním bytě.

Oživí-li se pak zdi jednotnou, vhodnou barvou, několika pěknými lepty a pracovní stoly s vásami s několika květinami, jistě to bude jen ve prospěch práce, která je v takové kanceláři vykonávána.


Původní zdroj historického článku:
Pozor - 1930, autorka Lída Merlínová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
7. dubna 2021


Diskuze k článku „Moderní kancelář podle roku 1930. Jak by se vám v ní pracovalo?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.