Naše projekty:   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   magazín Příroda.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Milujete bramborové krokety? Vyzkoušejte recept na krokety z roku 1880

původně vyšlo: Úprava jídel zemákových 1880, autorka Hana Dumková.
Pokládáte smažené bramborové krokety za novinku, na které si lidé pochutnávají maximálně několik desetiletí? Recepty na bramborové krokety neboli chrupavky z roku 1880 vás přesvědčí o opaku! Ochutnejte sami, jak tehdejší smažené krokety chutnaly.


Kroketky.

Šest velkých vařených zemáků se protlačí sítkem. Čtvrt libry másla se utře a sítkem protlačené zemáky se k němu přidají, roztlukou se do toho 4 celá vejce a přičiní dvě bílé rozstrouhané housky, trochu květu, pepře, rozstrouhané cibule; vše se dobře promíchá.

Pak se dělají kroketky na spůsob šištiček, omočí se ve vejci, obalí v housce, usmaží se a horké dají na stůl.

Zemákové chrupavky (kroketky).

Máslo se utře, smíchá se se strouhanými zemáky, osolí, opepří, rozmíchá a přistaví se k ohni, udělají se podlouhlé kroketky, usmaží se na másle a obloží se koláčky ze smažené housky.

Zemákové kroketky.

Osm uvařených velkých zemáků se sloupá a protlačí sítem. Půl žejdlíku smetany se promíchá se lžicí mouky, 6 žloutky a solí, k ohni postaví, ustavičně se míchá, a přidá k zemákům.

Když to bylo vystydlo, udělají se z těsta as na prst dlouhé šlejšky, ve vejci namočí, rozstrouhanou houskou posypou a před upotřebením rozloží na síto. Upekou se na másle do žluta a posypou se usmaženou petruželí.


Původní zdroj historického článku:
Úprava jídel zemákových 1880, autorka Hana Dumková.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
28. listopadu 2019


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Milujete bramborové krokety? Vyzkoušejte recept na krokety z roku 1880


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2020 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.

 



Naše další projekty: