Matrace Dřevočal vás zbaví alergie i bolesti zad! (PR)

článek je inzerce, nejde o historický text
Spíte na nevhodné matraci? Zaděláváte si na vážné problémy! Všimněte si pojmu nevhodná matrace. Ten nezaměňujte za pojem matrace kvalitní.

Zatímco kvalitu matrace určují její materiály, pojem vhodnost matrace se vztahuje ke konkrétním požadavkům jejího uživatele. Těm dominuje především jeho váha. Ta je v podstatě při výběru matrace nejdůležitější.

Zaměřeno na tvrdost matrace

Jedním z nejdůležitějších parametrů, na něž byste se při výběru matrace jako takové měli zaměřit, je její tvrdost. Obecně se dá říci, že čím těžší jste, tím na tvrdší matraci byste měli uléhat. Stupeň tvrdosti výrobci většinou označuje písmeny T (z českého tvrdost), popřípadě H (z anglického hardness). Na trhu se v tomto ohledu setkáte se čtyřmi stupni tvrdosti od nejměkčí T1 (H1) až nejtvrdší T4 (H4).

Měkká, nebo tvrdá?

Nejměkčí matrace jsou tak vhodné pro děti a uživatele do 60 kg, na středně měkkou matraci by měli uléhat jedinci s váhou nižší než 80 kg, středně tvrdá matrace T3 (H3) matrace je vhodná pro váhovou kategorii do 110 kg a poslední nejtvrdší matraci T4 (H4) lze doporučit uživatelům těžším než 110 kg.

Z pohledu ortopeda by tak jednu matraci neměli užívat jedinci odlišných hmotností. Na pozoru v tomto ohledu buďte při výběru matrace na dvoulůžka. Partneři rozdílných hmotností by rozhodně měli spát na matracích rozdílných tvrdostí. Velké popularitě se každopádně těší i matrace dvou tuhostí.

Materiály a typy matrací

Dalším parametrem výběru je materiál, z něhož je matrace vyrobena. Alergikům lze doporučit matrace antialergické, velké oblibě se těší matrace bambusové, z kokosového vlákna i z koňských žíní.

Co se typů matrací týče, na trhu najdete matrace sendvičové, pružinové, molitanové, taštičkové, zónové, futonové či z různých pěn, jako jsou studená, paměťová, Arctic, elastická atd. Potahy bývají z aloe vera, úpletu, lyocellu (textilní vlákno), nebo medicottu (pletený potah).

V portfoliu předního českého výrobce matrací DŘEVOČAL se však setkáte i s matracemi vybavenými masážními nopy přispívajícími k maximálnímu uvolnění svalstva či kanálkovými průřezy zajišťujícími průběžné odvětrávání a odvod vlhkosti.

Zdravotní a ortopedické

Speciální kategorií jsou matrace ortopedické a zdravotní. Tyto pojmy nezaměňujte. Skutečné zdravotní matrace jsou z pohledu legislativy vnímány jako zdravotnické pomůcky, a vztahuje se na ně tak snížená sazba DPH. Jedná se však pouze o matrace vedené na seznamu Ministerstva zdravotnictví.

Od bolavých zad vám však uleví i ortopedické matrace, které na tomto seznamu nefigurují, a tudíž se na ně sleva na dani nevztahuje. Při nákupu každé ortopedické (či zdravotní) matrace si však vyžádejte její certifikát.

Rozměry matrací

Dále matrace rozdělujeme podle výšky jádra a rozměrů. Matraci můžete mít vysokou deset, ale i třicet centimetrů. Čím vyšší matrace, tím pohodlnější vstávání z ní. Co se samotných rozměrů týče, například zmíněné matrace Dřevočal jsou k mání ve velikostech: 195 × 80, 195 × 85, 200 × 140, 200 × 160, 200 × 180, 200 × 80, 200 × 90 cm. Z nich si tak zcela jistě vyberete rozměr, který sedne právě pro vaši postel.

Matraci si vyzkoušejte

Která ze zmíněných matrací je nejlepší? To se nedá jednoznačně prohlásit. Výběr matrace je ryze individuální záležitost. Každému zkrátka vyhovuje jiná matrace. Proto by si pořizovanou matraci uživatel měl vyzkoušet.

Špatnou zprávou je, že letmé ulehnutí v obchodě či spánkovém studiu většinou nestačí. Ortopedi se shodují v tom, že matraci poznáte až po měsíci jejího užívání. Tak dlouhou dobu si na ni i budete zvykat. V tomto ohledu doporučujeme využít nabídku renomovaných e-shopů, které umožňují nevyhovující matraci i po několika týdnech užívání vyměnit za jinou. Praktické, že?



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
10. května 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.