Legenda o vynálezu prvního šicího stroje: může za to divoký sen

rubrika: historické články / zajímavosti, původně vyšlo: Epocha 1910, autor V. L.
Máte občas zvláštní a těžko pochopitelné sny? Americký vynálezce Elias Howe jeden takový kdysi měl. Jak mu tento sen pomohl s dokončením prvního šicího stroje vám přiblíží článek z 1910.
Následující text pochází z roku 1910

Jak byl vynalezen šicí stroj

Jak byl vynalezen šicí stroj, o tom se vypravuje následující zajímavá historka:

Elias Howe, vynálezce šicího stroje, byl synem chudého farmáře, který nemohl na vzdělání svého syna mnoho věnovat. Mladý Howe od malička chromý musil si trpce vydělávat svůj chléb. Zaměstnán byl jako dělník v jedné strojírně, a ač se namáhal jak chtěl, nevydělal denně více než 1½ Doll., což naprosto nestačilo na výživu jeho rodiny.

Tu uslyšel jednoho dne poznámku svého zaměstnavatele, že by člověk, který by vynašel stroj na šití, získal mnoho peněz. Od té doby ho myšlenka ta neopustila. Každou volnou chvíli věnoval svému problému. Zejmena často pozoroval svoji ženu při šití prádla, kterýmž zaměstnáním rozmnožovala skrovné příjmy domácnosti.

Celý rok pracoval Howe pilně na své myšlence, leč bez výsledku. Ukracoval dobu svého spánku jak mohl, jen aby pro svoji práci získal času. Jedné noci byly vyčerpány jeho síly tak, že ani neudržel nástroje v rukou a bezděčně usnul tvrdým spánkem.

Ve spánku se mu zdálo, že byl chycen králem divochů a odsouzen k smrti, pakli se mu nepodaří během 24 hod. zdokonaliti svůj šicí stroj, aby skutečně šil. Howe se již vzdal veškeré naděje, že by se mu to podařilo, a připravoval se na smrt. Král vyslal po uplynutí lhůty jím určené řadu bojovníků, kteří měli vykonati popravu. Při tom si Howe povšiml, že kopí bojovníků opatřena byla u hrotu otvorem.

Okamžitě mu bleskla hlavou myšlenka na zhotovení podobné jehly pro svůj šicí stroj a rázem viděl odstraněny všechny obtíže svého úkolu. I prosil bojovníky o lhůtu na dokončení svého vynálezu a v tom se probudil.

Byly 4 hod. ráno. Howe vyskočil neoblečen z lůžka a spěchal do své dílny. V devět hodin dopoledne měl již první jehlu opatřenou ouškem těsně nad špičkou, a jedině tato forma jehly se ukázala upotřebitelnou pro stroj, který měl nápodobit šití lidskou rukou. Ostatní konstrukce mechanismu šicího stroje byla mu již hračkou.

Tak byl vynalezen šicí stroj. Náhoda dala Howeovi do ruky tajemství, z něhož dodnes čerpají milliony lidí svoji obživu.


Původní zdroj historického článku:
Epocha 1910, autor V. L.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
10. prosince 2019


Diskuze k článku „Legenda o vynálezu prvního šicího stroje: může za to divoký sen“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.