Naše projekty:   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   magazín Příroda.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Léčivý vliv podmáslí na lidský organismus

původně vyšlo: Česká hospodyně 1903, autor Dr. Karel H. Breuer.
Víte o tom, že podmáslí je nejenom chutné, ale i velmi zdravé? Článek z roku 1903 vám popíše, jaké léčivé schopnosti tento oblíbený mléčný výrobek má.


Léčivá moc podmáslí.

Mezi dobrými domácími prostředky, které se hodí k léčení mnoha různých nemocí, zaujímá podmáslí jedno z předních míst.

Ovšem ale podmáslí z čerstvé smetany a nikoliv ze staré zakyslé, zahořklé smetany, která stála mnoho dní v nečistém sklepě. Podmáslí obsahuje v sobě ještě hodně bílkoviny, něco málo tuku, zbylého z másla, mnoho kyseliny mléčné, něco mléčného cukru a obyčejně soli zemité v mléce obsažené.

Mimo těchto látek obsahuje různé produkty bakterií, které se vyvinuly při zrání smetany.

Ačkoliv produkty bakterií se obyčejně považují za tělu nepříznivé a někdy i zhoubné, není tomu tak u všech.

Pak-li je podmáslí z čerstvé smetany, obsahuje mnohé produkty bakterií, které jsou přímo tělu prospěšné, jako ku př. kvasnice, které se nyní používají k léčení různých nemocí, jež byly dříve velmi obtížné k léčení.

Tyto produkty mají zvláštní účinek na sliznou blánu žaludku a střev a nemocní trpící nemocemi těchto ústrojí, kteří nemohou již ničeho s chutí jisti, mohou ještě velmi často piti podmáslí a často se na něm uzdravějí, jak mnohá uzdravení v ústavu Kneipovu dokazují. Pro despeptiky je podmáslí pravým lékem a každý z nich ho může požívati bez obav a s jistým prospěchem.

Kyselina mléčná má zvláštní účinek na rozpouštění solí vápenatých, usazujících se následkem stáří v arteriích a žilách a následkem toho udržuje podmáslí krevní cévy čisté, měkké a elastické. Tím se odkládá následek stáří, čili člověk jest déle mladým. Stáří jest pouze, jak jsem dříve několikráte poukázal, následek tvrdnutí těla a vápenatění jeho tkaní.

Když se tedy udrží tkaně prosté vápna, nemůže tělo stárnouti, aspoň ne tak rychle. Když se udržují krevní cévy elastické, prosté vápenatých usazenin, může krev lépe probíhati a tělo tak snadno nepodléhá revmatismu a dně. Podmáslí jest tedy jedním z nejlepších prostředků proti revmatismu a proti dně. Podmáslí, tak jako syrovátka, velmi podporují činnost ledvin a způsobují volnější odtok moči, proto zabraňují shromažďování látek v těle a následovně též tím zabraňují vzniknutí revmatismu a pomáhají vyléčení povstalé již nemoci.

Podmáslí povzbuzuje činnost žláz žaludečních a střevních a pomáhá tím k trávení a způsobuje lepší chuť k jídlu. Tím se dostane tělu lepší výživy a nemoc se pak s nadněji přemůže. Kdo trpí rheumatismem neb dnou, má se vyhýbati jídlu masa, sladkých věcí (mimo ovoce), pečiva z bílé mouky, lihových nápojů, horkého pečiva, koření a všemu, co způsobuje v žaludku kvašení.

Nemocný takový ale může jisti zvěřinu, vejce, chléb z černé mouky, všeho druhu ovoce a zeleninu, mléko, zvláště pak podmáslí a syrovátku. Kyselé mléko neškodí, neb spíše pomáhá při léčení rheumatismu. Pak-li kdo pozoruje, že mu v kloubech vrzá a že mu tepny tvrdnou, má piti tolik podmáslí a syrovátky co možno a v brzku zpozoruje, že se mu bude dělat lépe.

Podmáslí prodlouží každému věk a kdo jej pije dosti a často, může se těšiti, že mu prodlouží věk a odloží stáří od 10 do 20 let.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1903, autor Dr. Karel H. Breuer.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
17. února 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Léčivý vliv podmáslí na lidský organismus


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2020 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.

 



Naše další projekty: