La Garduña: Andaluská mafie, která možná vůbec neexistovala! (PR)

článek je inzerce, nejde o historický text
Středověk je pro nás do značné míry zahalen tajemstvím, ostatně ne nadarmo se tomuto období říká doba temna. A právě až do středověku je možné vystopovat počátky jedné utajené mafiánské organizace, která možná vůbec neexistovala. O to je její příběh tajemnější.

La Garduña

Mafie je obecné označení pro organizovanou skupinu, která operuje často mimo zákon, drží v rukou neoficiální nadvládu nad určitým územím, svoje příznivce odměňuje a zrádce tvrdě trestá.

Nejznámější mafií, která skutečně existovala (a dodnes existuje) je mafie sicilská. S mafií ovšem máme spojeny především romantické představy New Yorku, Chicaga a dalších velkých měst USA 20. a 30. let 20. století a jména jako Al Capone nebo Lucky Luciano.

Trochu stranou stojí organizace s názvem La Garduña, která vznikla v období středověku na území španělské Andalusie. Klasické mafiánské praktiky se v ní mísí se ztělesněním tradičních představ o svobodných zednářích – ostatně o obou těchto organizacích kolují světem konspirační teorie.

První informace o mýtické mafii La Garduña pocházejí z díla Víctora de Fereala s názvem Misterios de la inquisición española y otras sociedades secretas de España (Tajemství španělské inkvizice a dalších tajných společností Španělska) z roku 1850. A právě tam vodítka historiků končí.

Podle zastánců teorie o reálném základu La Garduñy šlo o organizovanou skupinu, která vznikla na základech vězeňského gangu. Měla být založena okolo roku 1417 a údajně měla na starosti „špinavou práci“ nechvalně proslulé inkvizice.

Jiné spekulace hovoří dokonce o tom, že La Garduña vytvořila základy pro nejznámější italské mafie Cosa Nostra, ‘Ndrangheta a Camorra.

Ať už to bylo jak chtělo, vznikl na představách o španělské mafii dramatický seriál Ve spárech Garduñy. Ten vypráví o vlivu organizace především v andaluské Seville po epidemii černé smrti a také v monopolu tohoto města při obchodech s Amerikou.

Na pozadí společenských nepokojů a sociální nespokojenosti obyvatel se odehrávají příběhy jednotlivců, kteří se s La Garduñou buďto snaží bojovat, nebo jsou její součástí. Seriál vznikl v roce 2019 jako druhá řada seriálu Morová rána a dostal podtitul Ve spárech Garduňy. Na šestidílný seriál se nyní mohou nově podívat i čeští diváci.

Svůj pohled na to, do jaké míry je tento seriál postavený na skutečnosti, můžete získat vždy ve čtvrtek od 16. dubna vždy ve 21:45 hodin na kanále Epic Drama. Španělské mysteriózní drama vás jistě vtáhne do děje už svým prvním dílem.



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
14. dubna 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.