Jazz v České republice: Historie a populární muzikanti (PR)

článek je inzerce, nejde o historický text
Původně americký hudební styl, který se zrodil na počátku dvacátého století mezi afroamerickou komunitou, se postupně rozšířil do celého světa. Česká republika pochopitelně není výjimkou.
Pokud byste hledali původ slovíčka „jazz“, narazili byste na různé názory, neboť je nejasné, jak vůbec název tohoto hudebního stylu vznikl.

Snad nejvíce pravděpodobná je teorie, že se jedná o zkomolenou zkratku „jas(mine)“ v narážce na jasmínový parfém, jenž byl v té době za velkou louží tak populární.

Kdy přišel jazz do České republiky?

V našich končinách jste se se slovíčkem jazz mohli setkat poprvé v roce 1919, kdy s ním přišel skladatel Otakar Samek. Písnička se jmenovala Wentery Jazz, ovšem se samotným stylem, který byl ve Spojených státech amerických tak oblíbený, neměla po hudební stránce moc prvků společných. V České republice se dříve jazzem označovala jakákoliv hudba i orchestr s bicími nástroji.

Psal se rok 1928. Vyšla první česká kniha o této hudbě a jmenovala se Jazz. Popisovala hudební styl jako takový a inspirovala se v ní spousta hudebníků.

Osobnosti spojené s českým jazzem

Snad nejvíce výraznou osobností spojenou s tímto hudebním stylem je Jaroslav Ježek. Odborníci jeho jazzovou tvorbu považují za raný český swing. Ježek byl klavírista a skladatel. Vystudoval konzervatoř.

V období fašismu byl jazz zakázán, neboť byl považován za hudbu méněcenné rasy. Pokud bychom se podívali na přelom padesátých a šedesátých let, tak tehdy český jazz ovlivnila tvorba Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého. Jazz je hudba, kterou se inspirovala i řada dalších umělců od výtvarníků přes básníky až po filmaře.

Kam vyrazit v Praze za jazzem?

Jestliže je jazz hudba, kterou opravdu rádi posloucháte, nadchne vás takzvaná jazzboat.

Jedná se o loď, na níž se hraje jazz. Vydejte se na plavbu lodí v Praze, přičemž po celých 150 minut si budete užívat kvalitní jazzovou živou hudbu. Pochopitelně nechybí ani bar, toalety a restaurace.



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
29. listopadu 2019


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.