Jakou nejdivnější poštu znáte? Článek z roku 1906 vám ukáže ještě zvláštnější!

rubrika: historické články / zajímavosti, původně vyšlo: Světozor - 1906, autor neuveden.
Máte pocit, že vaše pobočka pošty nebo poštovní doručovatelé někdy fungují zvláštně? Jak vám ukáže historický článek z roku 1906, tak na světě se dají najít i daleko podivuhodnější poštovní úřady a zvláštnější způsoby doručování.
Následující text pochází z roku 1906

O podivných poštovních úřadech vypraví kterýsi anglický časopis.

Než byl zařízen ve venkovských místech dostatečný počet pošt, bývaly často v odlehlých místech Velké Britannie vkládány dopisy do pytle, upevněného v dutém stromě, nebo do schránky někde na trám zavěšené.

V jakési vesničce v Suffolku upevnili doutníkovou krabičku na křoví a tam vkládali dopisy zároveň s penězi na známky, a to tak svědomitě, že účet vždy souhlasil. Mimo to po dlouhá léta přicházel každého třetího neb čtvrtého dne. do malých vesnic poštovní poslíček, troubením oznamoval svou přítomnost a pak čekal s vakem, do něhož vkládali korrespondenci.

Podivný pohyblivý poštovní úřad jest na osamělém ostrově Sv. Kilda, vzdáleném asi 90 km. pevniny. Tak zvaný „Poštovní člun", který není nic jiného, než dutý trám, obsahuje cínovou krabici na dopisy. Kdo nemá známek, vhodí se psaním i peníze. Vybírány bývají z tohoto člunu dopisy jen tehdy, když jej silný severozápadní vítr zažene k ostrovu Lewisu, odkud jest poštovní spojení s pevninou.

Podivnou poštu má také Ontarioj, v Sev. Americe, na kteréms mělkém místě jezera Wabigoonského. Tam je schránka na psaní upevněna na kůle, trčícím z vody nad hladinu. Paroloď odváží a přiváží zásilky. Doručování jejich obstarává kanoe, kocábka, která zároveň také sbírá od podavatelů dopisy.

Ostatně provisorní poštovní sběrny bývají prostřed moře častěji zřizovány. Mužstvu rybářských lodic slouží začasté otevřený sud upevněný na bóji a zabalený do voskovaného plátna, z něhož mimojedoucí lodi dopisy vybírají, jiné pro rybáře opět vkládajíce.

Za burské války byl poštovním úřadem někdy prostor pod vozem, nebo převrácený vůz, jindy pouhý deštník, obrácený sud, plechová neb dřevěná schránka.

Také na vrcholech hor bývají sběrny poštovní všelikého způsobu. Jako zvláště podivný úřad budiž jmenována pošta na věži Eiffelově v Paříži. Dojista každý, kdo věž navštíví, neopomíjí odevzdati několik pohlednic tomuto úřadu k rozeslání do světa.


Původní zdroj historického článku:
Světozor - 1906, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
6. září 2022


Diskuze k článku „Jakou nejdivnější poštu znáte? Článek z roku 1906 vám ukáže ještě zvláštnější!“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.