Jak zhubnout a udržet si ideální váhu? Zkuste dodnes platné rady z roku 1926!

rubrika: historické články / lékařství a zdraví, původně vyšlo: Pro zdraví a krásu žen - 1926, autor prof. Jan Svozil.
Trápí vás pár kilo nadváhy? Nebo neustále bojujete s „jojo efektem“, kdy po úspěšném zhubnutí zase rychle naberete zpět svou původní váhu? Vyzkoušejte rady pro úspěšné hubnutí z roku 1926, které ani dnes neztratily nic ze své platnosti.
Následující text pochází z roku 1926

Je možno zbaviti se nepohodlné tlouštky těla?

Určitě ano! Nejen že můžeme se zbaviti obtížného, neestetického, přílišného objemu tělesného a abnormální váhy, nýbrž je to povinností každého opravdu inteligentního člověka, vždyť je to vada, která mimo četné nepříjemnosti a porušení souměrnosti tělesné bývá také příčinou zkrácení života.

Příčinou zbytečné tloušťky bývá obyčejně požívání většího množství pokrmů a nápojů, než je zapotřebí, čímž nastává usazování tuku, zadržování vody a hromadění plynů. — Účelem pokrmu u lidí dospělých je nahražování ztráty, jež nastala prací tělesnou nebo duševní.

Kdo pracuje namáhavě, potřebuje více pokrmu nežli při klidném zaměstnání. U někoho bývá však pravý opak. Mnozí lidé, když dopomohli si k blahobytu a poměrně již málo pracují, popřejí si ještě více jídla a pití, jako když pilně pracovali.

Množství pokrmu neřídí se u nich potřebou, nýbrž zvykem a požitkářstvím, — přijímají více, nežli je potřeba a proto při dobrém zažívání stává se tělo jejich objemnější, přibývá jim na váze, tloustnou.

Také umění kuchařské prý zaviňuje, že mnohý člověk jí dvakrát tolik nežli potřebuje. — Za normálních okolností, mají-li zažívací ústroje náležitou výkonnost, stačí dospělému člověku poměrně malé množství jídla k nasycení, a právě tato okolnost mnohého klame.

Tělo jeví někdy přirozený odpor k zbytečnému přijímání pokrmu, a tu se leckomu zdá, že má poruchu zažívacích ústrojů; užívá likérů nebo jiných dráždidel, aby zvýšil chuť k jídlu a mohl více jisti.

— Někteří lidé mají nesprávný pojem o potřebě jídla. Paní, která si stěžovala na nepříjemnou tloušťku svého těla, upozornil jsem, aby méně jedla. — „Vždyť já nejím mnoho,” — odpověděla. — Ale brzy na to viděl jsem, že posnídala ke kávě čtyři rohlíky namazané máslem a medem. —

Do určité míry dovede se organismus zbavovati přebytečných látek, jež mu byly vnuceny, ale když výkonnost ústrojů, v prvé řadě výkonnost srdce a oběh krevní ochabne, nastává nápadné přibývání váhy těla. Jednoduchou odpomocí v takových případech je újma v jídle a pití, jeden nebo dva postní dny v týdnu (Ustanovení postních dnů je užitečným hygienickým opatřením ; mnohému tlouštíku velice by prospělo, kdyby si jich ještě několik přidal.), více činnosti prací tělesnou, duševní, tělocvikem, masáží, lázněmi, sportem.

Je důležito, abychom se občas vážili. Učiňte pokus. Zvažte se a pak procházejte se několik hodin rychlým krokem, nebo konejte namáhavé domácí práce; kdo má příležitost, pracujte v zahradě, ryjte, kopejte až do zapocení, a važte se opět.

Podle toho, jak intensivně jste pracovali, shledáte úbytek na váze. Při takovém pokusu zmenšil jsem váhu prací zahradní (— rytím a kopáním) — za dvě hodiny o jeden kilogram. — Snažím se zachovali stejnou váhu; zpozoruji-li přírůstek, odstraním jej újmou v jídle v několika dnech. —

Objem těla zvětšuje se též zadržováním vody a hromaděním plynů. Hlavní příčinou toho je povrchní dýchání a líný oběh krevní, o čemž bylo již promluveno v prvé části tohoto pojednání. Správným dýcháním má se odváděti z těla as 1.5 l vody denně.


Původní zdroj historického článku:
Pro zdraví a krásu žen - 1926, autor prof. Jan Svozil.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
10. května 2023


Diskuze k článku „Jak zhubnout a udržet si ideální váhu? Zkuste dodnes platné rady z roku 1926!“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.