Jak zhubnout a dosáhnout ideální váhy? Rady pro ženy z roku 1932 jsou platné dodnes

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Lidové noviny - 1932, autorka Mila
Po vánočních svátcích, Silvestru a novoročním předsevzetí je tu tradiční problém, který jistě trápí mnohé ženy i muže. Jak zhubnout? A jaká je vlastně ideální váha? Nad problémem váhy a nadváhy žen v Československu se zamýšlí článek z roku 1932.
Následující text pochází z roku 1932

O ženách tlustých a hubených

Každá doba měla svůj ideál krásy. Byly doby tlusté a nejtlustší a byly a jsou doby prorostlé čili plnoštíhlé. Byly doby efebského kouzla, byly doby pasu k přeštípnutí a plných prsou a boků, byly doby celkového masivu a byly a jsou doby štíhlých boků a plného poprsí.

Řídit se tímto příkazem vkusu a módy bylo vždycky těžkou úlohou.

Řekne se ztloustnout.

Ale jak chcete a můžete ztloustnout, když máte špatný žaludek, když vám nechutná, když se nemůžete na jídlo ani podívat, když nesnesete ani kouska tuku, másla, protiví se vám moučníky a lákají vás okurky a libové maso, když jste z mála jídla rozmarná, nervosní a protivná a jste těžkou pohromou pro své okolí.

Řekne se zhubnout.

Ale jak chcete pozbýt jen kilogramu váhy, když máte zdravý kořen po svých prarodičích z deseti kolen, když byste chtěla jíst jako nemluvně každé tři hodiny, když vám žádný krajíc chleba, není dost namazaný a cukrářské krámy vás lákají, jak jen je zahlédnete, když máte solidní chutě na tuky, mouku, cukr a po dobrém obědě máte nejlepší náladu, kterou zkalí jen pohled do zrcadla a na ručičku vah.

To jsou a byly starosti všech žen všech dob, jež chtěly vypadat podle módy. Rubensovská krasavice a nejštíhlejší americká girl naší doby byla jimi postižena stejně. Každá měla a má své trápení.

Paní M. Ú. z Kremnice důrazně a často nám píše o zlaté střední cestě ve všech chuťových požitcích. A zlatá střední cesta se osvědčuje také v tělesných proporcích. Je teď móda žen plnoštíhlých, jak zní nesprávný, ale odborný výraz.

To je zase těžká hádanka, kdy je žena plnoštíhlá. Myslíte, že to poznáte podle váhy? I ba ne, protože ta žena, jež má silné kosti, může mít málo masa, může být štíhlá, ale ne plná, i když její váha odpovídá normálnímu předpisu: vážit tolik kilogramů, kolik měříte centimetrů nad stem.

A zase paní s útlými kostmi vypadá při stejné váze a stejné výšce spíše plná než štíhlá, takže by o nějaký kilogram méně jí docela svědčilo, právě tak, jako její kostnaté sestře o kilogram více.

Pak jsou ženy s kulatými plnými obličeji a ženy obličejů podlouhlých a hubených. Ty první jsou na tom lépe, protože i když jsou hubené, jejich oválná tvář jim dodává zdánlivé plnosti a mohou si dopřát štíhlosti i pod normální váhu. Zato ženy dlouhého obličeje s vpadlými tvářemi špatně snášejí zhubnutí, třeba by jim v těle docela slušelo. To jsou ty ženy, o nichž se říká: Ta vypadá špatně, byť i ztratily jen dva kilogramy, jež jejich postavy jinak téměř nemění.

My ženy slovanské máme pohříchu sklon tloustnout na dolní polovině těla.

Ale zeštíhlet jen na určité části těla je velmi nesnadné a nikdy toho nelze dosáhnout úbytkem potravy, hladověním, ale vždycky jen — pokud to není silná a rozložitá kostra — cvičením, jež je určeno a vhodné pro tuto odtučňovací kuru. Širokoboké paní marně si naříkají a se odříkají všech dobrých věcí: kosti se nedají odkrouhat ani opilovat.

Cvičením se dá odstranit jen zbytečný tuk a někdy to také velmi pomůže, protože úbytek jen čtyř centimetru kolem boků, je znatelný.

A jste-li už po československu bokaté, vada, která se nedá odstranit, protože nelze přestavět celou kostru, snažte se alespoň o jednu věc, jež je téměř v moci každé ženy: cvičte, abyste neměly bříška a aby nebylo zbytečného tuku na břišní ploše.

To není těžké ani nesnadné a zachrání se tím opravdu všecko, co se zachrániti dá. Plování je ideální tělocvik pro všecky ženy, jež chtějí si uchovat svěží postavu do nejvyšších let.

Je to nejlidovější, nejlacinější prostředek, nejzdravější sport, jenž vám dává všecky živly jako pomocníky pro zachování mladistvého vzhledu: vodu, vzduch, slunce.

Jinak může tloustnout nebo hubnout žena malá, jinak si to musí zařídit žena, jež měří víc než stošedesát centimetrů.

Přibude-li malé, drobné stvoření o pět kilogramů, může z něho být úplná bečička, jen ji válet s kopce dolů. Na ženách velkých se nějaký ten kilográmek ztratí, ale příliš na to hřešit také nemohou, protože pak vrstvy tukové narůstají tak rychle, že než se nadějete, je z kilogramu desetikilovka.

Na konec z problému zdravotního, hygienického, sportovního a estetického máme problém módní. Jak se ustrojit, abychom nevypadaly ani tlusté ani hubené, ale podle předpisu plnoštíhlé? Jak to zařídit, aby nám šaty slušely, jsme-li hubené nebo tlusté a nikoliv plnoštíhlé? O významu temných a světlých barev bylo už tolikrát psáno, že by to bylo jen opakování.

Ale jednu věc je třeba připomenout. Čím jste silnější, tím mají být šaty volnější. Šaty střižené pevně a přiléhavě vždycky postavu zesilují. V tom právě velmi často chybují silné ženy, jež chtějí vypadat štíhlé a v upjatých šatech jen na svou tloušťku upozorňují.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1932, autorka Mila


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
2. ledna 2024


Diskuze k článku „Jak zhubnout a dosáhnout ideální váhy? Rady pro ženy z roku 1932 jsou platné dodnes“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.