Jak vznikla slova grog, pistole, kravata, nikotin a další? Jejich původ vás překvapí!

rubrika: historické články / zajímavosti, původně vyšlo: Lidové noviny - 1925, autor K. S.
Některá slova bereme jako natolik obyčejná, že ani nepřemýšlíme nad jejich původem. Přitom je to rozhodně škoda. Zajímá vás, jaký národ pojmenoval kravatu? Nebo že název oblíbeného grogu vznikl jako pomsta pro nenáviděné pití? To vše a mnohé další vám prozradí článek z roku 1925.
Následující text pochází z roku 1925

Jak vznikla některá zvláštní slova.

Často užíváme slov, jež jsou nám zcela běžná, aniž bychom si uvědomili, že to jsou vlastně jména osob nebo místa, s nimiž ona slova byla v ideovém vztahu.

Tak na příklad slovo kravata vzniklo v době třicetileté války v Německu od slova Kroate (Charvát); Němci totiž přišli s Charváty do styku a přejali od nich způsob vázání nákrčníku.

Slovo bojkot (Boycott) bylo jméno irského správce statků, nad nímž zemská liga roku 1880 vyslovila klatbu, takže s ním nikdo nemluvil a nikdo u něho nepřijal zaměstnání, takže za několik desítiletí nabylo jeho jméno významu, který má dnes slovo bojkot.

Slovo silhouetta je jméno francouzského ministra financí (zemřel roku 1757), proslulého svým úsporným systémem tou měrou, že chtěl-li někdo vyjádřili velkou spořivost na něčem, říkal, že je to »á la Silhouette«.

Mansarda má svoje jméno od svého tvůrce, stavitele Mansarda. Markýza Pompadour dala své jméno ručním taštičkám pompadourkám a anglický generál Havelock svému svrchnímu oděvu, jehož byl vynálezcem.

Anglický admirál, který svým námořníkům místo čistého rumu dával rum s vodou, měl přezdívku Grog, a grogem nazvali pak námořníci nápoj, jejž nenáviděli, že byl zředěn vodou.

Jméno francouzského lékaře Nicota, který zavedl kouření tabáku, nepřešlo na tabák, ale pojmenován tak alkaloid, obsažený v tabáku, nikotin.

Šrapnel byl pojmenován podle vynálezce, anglického plukovníka Shrapnella, a gobelíny nesou jméno slavného tkalce koberců Gobelina z Paříže.

Magnesium a magnet mají jméno od poloostrova Magnesie, Damašek dal jméno tkanině damašku, Mosul mušelínu, ševiot nazývá se podle anglického pohoří téhož jména, satin podle čínského města Zailunu.

Také některé zbraně dostaly jméno stejným způsobem: pistole od města Pistoje v Italii, karabina od Kalabrie, damascénka od Damašku, bajonet od města Bayonne.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1925, autor K. S.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
5. června 2023


Diskuze k článku „Jak vznikla slova grog, pistole, kravata, nikotin a další? Jejich původ vás překvapí!“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.