Jak to u nás bylo s banány za první republiky?

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl paní a dívek 1926, autor neuveden.
Kdy se u nás staly banány dostupné a co dobrého se z nich dá upéct nebo uvařit? To vám prozradí článek z roku 1926.
listování v kapitolách článku 'Jak to u nás bylo s banány za první republiky?'
« předchozí
  1. Dovoz banánů
  2. Nejlepší recepty s banány
  3. Kompletní fotogalerie k článku
další »

te pro zobrazení detailu" width="432" height="640" >
Nic nechutná jako banány
Zdroj: archiv Bejvávalo.cz, původní autor neznámý.

Banány

Nařízení, aby nebyly odhazovány po ulicích slupky z ovoce, jablek a hrušek, bude muset být v poslední době u nás rozšířeno nařízením o slupkách banánových. Ano, časy se mění! Co bylo dříve běžným zjevem, to znenáhla mizí — a obráceně, co bylo dříve vzácností, je dnes, ne-li všedni tedy aspoň běžné.

Vzpomeňte si a řekněte sami; ještě před dvěma nebo třemi roky byly u nás banány takovou vzácností, že jste je viděli nanejvýše za výkladem některého lahůdkáře, nebo hezky do žluta kolorované v zeměpisné učebnici. A když si někdo koupil banán, musel nevyhnutelně proměnit nějakou papírovou bankovku, protože drobné na ten luxus nestačily. A chraň pámbu, pustit se do něj veřejně na ulicil! To by bylo šeptání o bezbožnosti, provokaci — a kdo ví o čem ještě. Podívejte se dnes! Nejsou tornu ani plné dva roky, co se na ráz, skoro přes noc objevily za výkladními skly obchodníků sympatické košíčky s kupkou narovnaných zlatožlutých rohlíčků, nebo někde celý visící trs a pod ním výrazný nápis:

»Banány«

Ale ještě tehdy se je báli lidé kupovat přes to, že byl kus již za dvě — tři Kč. Prostě, nevědělo se mnohdy bezpečně — jak do nich, a když byl jeden naloupnutý banánek položen na ukázku vedle, byla jim otevřena cesta a začala jejich sláva. Nikdo by nevěřil, že se u nás vžijí tak brzy a tak dokonale. Neobalují se již růžovými pentličkami jako dárečky pro děvčátka, nedávají se dětem jenom za jedničku z mluvnice, ale jsou kupovány jako ovoce, jehož přednosti kdekdo již poznal.

Malí caparti dokonce mají již v loupání banánů takovou virtuositu, že je radost na ně pohledět, když se tří nebo čtyř stran podélně odhrnují slupku a pak zaryjí bílé zoubky do toho žluťoučkého, jako máslo měkkého a vonného masíčka. Není tomu dávno, kdy nám vyprávěla starostlivá maminka, že její malá Libuška uměla říci »banán« dříve než obvyklé »táta a máma«.

Nemyslete, že doprava banánů k nám je tak jednoduchá, jako na příklad dovoz austrálských jablek a pod. Banány jsou dvakrát týdně otrhávány na plantážích s poražených stromů. Když jsou banánové hrozny, mnohdy vážící až tři čtvrti metrického centu, nakládány, jsou ještě zelené a nezralé. Doba, určená na jejich dopravu z Malých Antil nebo Jaimaiky k nám, je určena k jejich dozrání do žlutá. Zelené banánové hrozny jsou rozloženy na slámě nebo palmových listech a během transportu několikráte překládány. Kazící se plody jsou ihned odstraňovány, aby se ostatní od nich nezkazily. Než se dostanou banány na místo určení, jsou nejméně šestkrát prohlíženy.

K nám se dostanou banány o něco později, než do zemí severoevropských. V poslední době, jelikož bylo sníženo clo, jsou i cenově přístupnější konsumentům. Jediné, co ještě jejich cenu zatěžuje, je předepsaná sedmnáctiprocentní luxusní daň, jíž u nás podléhají. V poslední době jsou dováženy i do Petrohradu a Tiflisu (je zajímavo, že v Petrohradě se z banánů »luxusní« daň neplatí). K nám json dováženy ve zvláštních vagonech, do nichiž se překládají přímo z lodí. Podle loňského roku odhaduje se přibližně roční spotřeba u nás na 120 vagonů, každý o 5.000 kg banánového nákladu.

Myslím, že u nás není jediné maminky, která by nevěděla, že banán, nad jiné ovoce vyniká velikou výživností. Proto ve dávají svým dětem. Proti jiným druhům ovoce vykazuje banán nejpříznivější složení po stránce chemie a fysiologie výživy. Obsahuje nejenom mnoho škrobovitých látek, ale i více bílkovin než má jablko, hruška, nebo ovoce peckovité. I těm nejmenším ca


listování v kapitolách článku 'Jak to u nás bylo s banány za první republiky?'
« předchozí
  1. Dovoz banánů
  2. Nejlepší recepty s banány
  3. Kompletní fotogalerie k článku
další »

Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl paní a dívek 1926, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
5. listopadu 2011


Diskuze k článku „Jak to u nás bylo s banány za první republiky?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.