Jak se ve Švýcarsku volí Miss kráva

rubrika: historické články / životní prostředí, příroda a zemědělství, původně vyšlo: Česká hospodyně 1904, autor neuveden.
Baví vás sledovat volby královny krásy? Ve Švýcarsku mají tradici výběru trošku jiné miss. Článek z roku 1904 vám popíše, jak tehdy probíhala volba královny mezi krávami.
Následující text pochází z roku 1904

Kráva královna.

Ve švýcarském kantonu valliském panuje dosud starý zvyk, jenž udržuje se s náramnou horlivostí.

Každoročně, když se vyhání dobytek na Alpy, koncem června neb začátkem července zápasí krávy o přednost mezi ostatními přes celé léto.

Nehledě k tomu, že si to majitel takové krávy-královny za velikou čest pokládá, má z toho také skutečný prospěch, neboť jeho kráva jest všude napřed a za ní ostatní krávy, které s ní stáje obývaly a vyhledá si proto také nejlepší krmení.

Kdo jest zápasům přítomen, přizná, že súčastní se ho krávy s plným vědomím významu. — Hned časně z rána schází se horalé a horalky ve svátečních šatech. Vrchní pasák předvolává krávy dle jmén a tyto samy na zápasiště předstupují. Aby se předešlo nebezpečným poraněním, otupují se kravám rohy tím způsobem, že se na špičku navlékne velký bezedný náprstek a co ven vyčnívá, spiluje se.

Zápasištěm je velká louka, kde se lidé usadí na kamenech a dobytek všechen udělá velký kruh. — Nejdříve vystoupilo při jednom takovém zápasu 30 krav, rozhlížely se kolem, řvaly a rohy zem rozrývaly. Poznenáhla vytvoří se skupiny zápasnic mezi sebou bojujících. Mladá zvířata po prvních nárazech odstupují a staví se za diváky.

Zvláště vyznamenala se jedna překrásná kráva; již tři odpůrkyně porazila a vždy ještě řevem vyzývala. Konečně dostavila se „královna“ od loňska. Byl to tuhý boj a teprvé když byla loňská vítězkyně dvakráte k zemi sražena, dlouho a pronikavě pozorovala svou sokyni, jako by na ní vyhledávala nějaké slabosti, kterých by mohla využiti a pátrajíc patrně marně, zvolna odtáhla a pole nové královně přenechala.

Ihned ostatní krávy novou královnu uznávají, stále za ní chodí a zřídka kdy se stává, že by některá kráva chtěla jí přednost její upírati, tato pak ale špatně pochodí.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1904, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
13. prosince 2019


Diskuze k článku „Jak se ve Švýcarsku volí Miss kráva“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.