Naše projekty:   Obchod.Bejvávalo.cz  —  originální samolepky na stěnu Pieris.cz  —  magazín Příroda.cz  —  efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Jak se správně starat o nové nádobí? Vyzkoušejte zapomenuté triky našich prababiček

původně vyšlo: Domácí vševěd - 1926, autor Josef Kafka.
Jak zajistit, aby vám nové nádobí co nejdéle a nejlépe sloužilo? Jakou péči potřebuje kameninové, smaltované nebo ocelové nádobí? Jak se v kuchyni starat o měděné či dřevěné nádobí? Správnou péči o tyto i další druhy kuchyňského nádobí vám prozradí článek z roku 1926.


Péče o nové nádobí

Nádobí nové se před upotřebením obyčejně jen lehce vypláchne a někdy i toho se opomíjí. To je nedbalost, která může míti někdy velmi nemilé následky.

Tak zejména glasura železných (smaltovaných) i kameninových nádob nezřídka obsahuje olovo, a částky této glasury se právě u zcela nových nádob lehce odlučují, zvláště je-li první v nádobě připravená potrava nakyslá nebo kyselá. Tomu lze předejiti tím, že se nové nádoby naplní vodou, do níž se na litr přidá 10 dkg soli kuchyňské a rovněž tolik octa, voda uvede se do varu a nechá vařiti půl hodiny. Neškodí, když i později časem se hrnce vyvaří vodou s přísadou sody.

O neškodnosti kameninových nádob lze se přesvědčiti jednoduchou zkouškou. Napíše se na polev někde při okraji slovo inkoustem, nechá zaschnouti a pak se umyje. Zkouší se potom místo popsané dle možnosti proti světlu. Lze-li znamenati fialové skvrny po písmu, je polev tak olovnatý, že je zdraví škodlivý.

Hliněné nádobí znamenitě zpevní, natřeme-li je několikrát řídkým klihem a když tento dobře zaschl, opakujeme tento nátěr lněným olejem. Mají-li tyto nádoby trhliny, zatíráme tyto dříve tmelem z cihlové moučky, hlíny a fermeže. Jedná-li se o nádoby, které nepřijdou ve styk s vodou, může se užiti tmele z křídy, okru a roztoku klihu.

Je známo, že se smaltované nádoby nemají rozpalovati na sucho a že se do nádob, v nichž tekutina vysmáhla, nemá přilévati voda, zejména studená, neboť to má za následek odprýskání smaltu, a bylo dokázáno, že takové střepinky dostávají se do slepého střeva a bývají příčinou jeho zánětu.

Ne tak nebezpečná, ale přece nepříjemná je rez v železných nádobách nepolévaných (pánvicích a pod.). Takové snadno nerezaví a rez s nich se odstraní, vyvaříme-li je vodou, jíž se přidalo trochu kamence (na ½ l vody na špičku nože).

Ocelové nádoby se před upotřebením natrou tukem a nechají pak několik hodin státi na teplé plotně, pak se posypou solí a nepotištěným papírem se vytrou; sůl se při tom přidává, pokud pánvice není úplně čistá. Také sůl s octem se hodí. Kdyby se to tak neprovedlo, omelety, jež se v takových pánvích připravují, by se připalovaly. Po upotřebení nemají se takové pánvice vymývati vodou, nýbrž vždy vytírati tímto způsobem a na konec do sucha vytříti hadrem.

Nádobí měděné, mosazné, zinkové, niklové vyžaduje zvláštní opatrnosti. Před upotřebením má se vyvařiti v louhu z popela bukového nebo v louhu potašovém a vypláchnouti pak louhem sodným a dobře vysušiti; zvláště měď a mosaz velmi jsou citlivé proti vlhkosti, neboť snadno se na nich tvoří jedovatá, zelená plísta. Z toho důvodu nemají se v nádobách toho druhu potravy nechat vychladnouti.

Aluminiové nádoby nemají se vymývati louhem sodným, nýbrž jen vyvařovati ve vodě s octem a solí.

Nové dřevěné nádobí a náčiní vyžaduje rovněž některé pozornosti; má býti vypařeno vařící vodou nebo ještě lépe louhem sodným, a to tak často nebo dlouho, až každý pryskyřičný zápach zmizí. Také teplá, octem okyselená voda je pro dřevěné nádobí dobrá, aby se odstranil z něho nepříjemný zápach. Jindy i vysírování je velmi dobrý prostředek.

Po každém upotřebení má se dřevěné nádobí překlopiti, aby dno dobře vysáklo a vyschlo. Velké opatrnosti je zvláště potřebí u nádob a nářadí, jehož se používá při prádle. Nový kotel má býti dokonale vyvařen, vytřen a vysušen; někdy dostane se dovnitř i trochu barvy ze zevního nátěru, kterou se prádlo rádo pokazí, a je potřebí důkladného vaření a kartáčování, aby se barva taková odstranila.


Původní zdroj historického článku:
Domácí vševěd - 1926, autor Josef Kafka.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
15. dubna 2021


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.