Jak se správně starat o nové nádobí? Vyzkoušejte zapomenuté triky našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Domácí vševěd - 1926, autor Josef Kafka.
Jak zajistit, aby vám nové nádobí co nejdéle a nejlépe sloužilo? Jakou péči potřebuje kameninové, smaltované nebo ocelové nádobí? Jak se v kuchyni starat o měděné či dřevěné nádobí? Správnou péči o tyto i další druhy kuchyňského nádobí vám prozradí článek z roku 1926.
Následující text pochází z roku 1926

Péče o nové nádobí

Nádobí nové se před upotřebením obyčejně jen lehce vypláchne a někdy i toho se opomíjí. To je nedbalost, která může míti někdy velmi nemilé následky.

Tak zejména glasura železných (smaltovaných) i kameninových nádob nezřídka obsahuje olovo, a částky této glasury se právě u zcela nových nádob lehce odlučují, zvláště je-li první v nádobě připravená potrava nakyslá nebo kyselá. Tomu lze předejiti tím, že se nové nádoby naplní vodou, do níž se na litr přidá 10 dkg soli kuchyňské a rovněž tolik octa, voda uvede se do varu a nechá vařiti půl hodiny. Neškodí, když i později časem se hrnce vyvaří vodou s přísadou sody.

O neškodnosti kameninových nádob lze se přesvědčiti jednoduchou zkouškou. Napíše se na polev někde při okraji slovo inkoustem, nechá zaschnouti a pak se umyje. Zkouší se potom místo popsané dle možnosti proti světlu. Lze-li znamenati fialové skvrny po písmu, je polev tak olovnatý, že je zdraví škodlivý.

Hliněné nádobí znamenitě zpevní, natřeme-li je několikrát řídkým klihem a když tento dobře zaschl, opakujeme tento nátěr lněným olejem. Mají-li tyto nádoby trhliny, zatíráme tyto dříve tmelem z cihlové moučky, hlíny a fermeže. Jedná-li se o nádoby, které nepřijdou ve styk s vodou, může se užiti tmele z křídy, okru a roztoku klihu.

Je známo, že se smaltované nádoby nemají rozpalovati na sucho a že se do nádob, v nichž tekutina vysmáhla, nemá přilévati voda, zejména studená, neboť to má za následek odprýskání smaltu, a bylo dokázáno, že takové střepinky dostávají se do slepého střeva a bývají příčinou jeho zánětu.

Ne tak nebezpečná, ale přece nepříjemná je rez v železných nádobách nepolévaných (pánvicích a pod.). Takové snadno nerezaví a rez s nich se odstraní, vyvaříme-li je vodou, jíž se přidalo trochu kamence (na ½ l vody na špičku nože).

Ocelové nádoby se před upotřebením natrou tukem a nechají pak několik hodin státi na teplé plotně, pak se posypou solí a nepotištěným papírem se vytrou; sůl se při tom přidává, pokud pánvice není úplně čistá. Také sůl s octem se hodí. Kdyby se to tak neprovedlo, omelety, jež se v takových pánvích připravují, by se připalovaly. Po upotřebení nemají se takové pánvice vymývati vodou, nýbrž vždy vytírati tímto způsobem a na konec do sucha vytříti hadrem.

Nádobí měděné, mosazné, zinkové, niklové vyžaduje zvláštní opatrnosti. Před upotřebením má se vyvařiti v louhu z popela bukového nebo v louhu potašovém a vypláchnouti pak louhem sodným a dobře vysušiti; zvláště měď a mosaz velmi jsou citlivé proti vlhkosti, neboť snadno se na nich tvoří jedovatá, zelená plísta. Z toho důvodu nemají se v nádobách toho druhu potravy nechat vychladnouti.

Aluminiové nádoby nemají se vymývati louhem sodným, nýbrž jen vyvařovati ve vodě s octem a solí.

Nové dřevěné nádobí a náčiní vyžaduje rovněž některé pozornosti; má býti vypařeno vařící vodou nebo ještě lépe louhem sodným, a to tak často nebo dlouho, až každý pryskyřičný zápach zmizí. Také teplá, octem okyselená voda je pro dřevěné nádobí dobrá, aby se odstranil z něho nepříjemný zápach. Jindy i vysírování je velmi dobrý prostředek.

Po každém upotřebení má se dřevěné nádobí překlopiti, aby dno dobře vysáklo a vyschlo. Velké opatrnosti je zvláště potřebí u nádob a nářadí, jehož se používá při prádle. Nový kotel má býti dokonale vyvařen, vytřen a vysušen; někdy dostane se dovnitř i trochu barvy ze zevního nátěru, kterou se prádlo rádo pokazí, a je potřebí důkladného vaření a kartáčování, aby se barva taková odstranila.


Původní zdroj historického článku:
Domácí vševěd - 1926, autor Josef Kafka.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
15. dubna 2021


Diskuze k článku „Jak se správně starat o nové nádobí? Vyzkoušejte zapomenuté triky našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.