Jak se na Sahaře vyrábí falešný med?

původně vyšlo: Lidové noviny - 1923, autor rč.
Chcete si odpočinout od sněhu a zimy? Nabízíme vám zajímavý článek z roku 1923, popisující jakým způsobem Arabové v rozpálené Sahaře vyráběli med, aniž by k tomu potřebovali pracovité včely.


Umělý saharský med.

Med, který bývá nabízen v jižním Alžírsku, není výrobkem včel, ale vyrábějí ho Arabové uměle ze šťávy, vylisované z datlí.

Šťáva se při chemickém rozboru osvědčila jako velmi bohatá látkami cukernými. Arabové nasbírají měkké, předčasně uzrálé datle, hromadí je na vrbové proutí, jež je položeno nad prohloubené žlábky v zemi, jejichž stěny jsou vymazány hlínou.

Datle vylisují se tlakem vlastni své váhy a šťáva z nich vytlačené stéká do koryt pod proutím. Asi za týden se datle odstraňují a na slunci rozprostřené se suší.

Z nich utvoří se zvláštní hmota, která nepodléhá zkáze a je velmi sladká. Zhuštěná šťáva na syrup se pak filtruje a vaří, při čemž se stále odpěňuje.

Tímto způsobem získává se z datlové šťávy levný med oranžové barvy, příjemné ovocné vůně a výborné chuti.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1923, autor rč.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
23. ledna 2022


Diskuze k článku „Jak se na Sahaře vyrábí falešný med?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2022 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.