Jak se kdysi točil film? Přeneste se do dob filmových začátků i vy

článek je inzerce, nejde o historický text
Na začátku byla fotografie a z ní se vyvinul film. Hrané filmy, jak je známe dnes, si cestu k divákům našly poměrně rychle po vynalezení filmu a kamery. Víte, jak se kdysi točili první filmy?
Natočit film není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Natáčení mnohdy trvá i několik let. Dnes se k tvorbě navíc přidružují i různé speciální efekty, počítačová grafika a dokreslování scén, které se točily na zeleném plátně.

Kdysi ale takové vymoženosti tvůrci filmů neměli, točilo se na ručně poháněnou kameru, bez zvuku a bez stříhání. Chcete i vy dnes zažít film z dob Charlieho Chaplina v podobě, v jaké se kdysi promítal? Vytáhněte projektor, sežeňte klavír a klavíristu, který bude film hudebně doprovázet a přeneste se do konce 19. století, kdy vznikal první film.

Edison a oživená fotografie

Za vznikem filmu stojí Thomas A. Edison. Ovšem počátky už můžeme sledovat v době tzv. oživené fotografie, bez které by se film jen těžko zrodil. Prvním filmem, který se promítal veřejnosti, byl Příjezd vlaku do stanice La Ciotat z roku 1895, z dílny bratří Lumiérových, první gag s názvem Pokropený kropič pak pochází od stejných autorů. Později se k filmu začali přidávat i filmové triky a vznikl první sci-fi film Cesta na Měsíc od Georgese Mélièse.

20. léta přivedla na plátno Chaplina

Počátek 20. let znamenal zrod filmové komedie a grotesky. Nejznámějšími představiteli byli v tomto směru Chralie Chaplin, Harold Lloyd nebo duo Stan Laurel a Oliver Hardy. Filmy z této doby jistě znáte i vy, třeba Kid či Cirkus nebo Veselé svátky a Kachní polévka.

Tyto filmy se točily na motorem poháněnou kameru, kterou vynalezl Dickson, tzv. Kinetograph. Tato kamera zachytávala pohyb se synchronizovanou clonou a systémem ozubených kol. Film se točil na 35 mm pásku. Natáčení s ním ale nebylo vůbec jednoduché, jelikož kamera byla velmi těžká a obtížná na manipulaci. Věděli jste, že tato kamera se používá dodnes pro divadelní hry?

Kamera poháněná rukou nabírá na popularitě

Ručně poháněná kamera si svou oblibu získala velmi brzy, a to z důvodu, že byla mnohem lehčí než ta poháněná motorem, která byla navíc ještě i neskladná. Malá ruční kamera tak přebrala otěže a filmaři s ní dokázali mnohem lépe zachytit širší scénu, jelikož ji mohli po place jednoduše nosit v ruce.

Kovbojové a gangsteři přicházejí

Začátek 20. století je i začátkem éry westernů a gangsterek. Asi nejtypičtějším z prvních filmů je Velká vlaková loupež z roku 1903, která v sobě spojuje jak prvky westernu, tak i gangsterky. Navíc se opíral o skutečnou událost a odehrávaly se v něm i akční scény.

Horory a Hitchcock

Konec 20. let 20. století představuje období, kdy byl v Británii vyhlášen tzv. Filmový zákon, který stanovil, že alespoň 5 % filmů musí být z domácí produkce. To navýšilo produkci domácích filmů a točilo se pod taktovkou domácích režisérů.

Po rozvoji zvukového filmu se ke kormidlu dostává i proslulý režisér Alfred Hitchcock, nejlepší režisér předválečné doby. Jeho Psycho, Ptáky či Třicet devět stupňů, kriminální román z realistické Anglie, zná každý milovník filmů.

S filmem se měnila i technika. Kamery byly skladnější, menší a lehčí. Točilo se na kazety nebo 30 mm pásky. Využívala se zvuková technika i různé filmové triky. Udělejte si i vy filmový večer se starými černobílými filmy. Co třeba Casablanca? Vytáhněte projektor, plátno, připravte občerstvení a večer může začít.



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
13. srpna 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.