Jak se kdysi točil film? Přeneste se do dob filmových začátků i vy

článek je inzerce, nejde o historický text
Na začátku byla fotografie a z ní se vyvinul film. Hrané filmy, jak je známe dnes, si cestu k divákům našly poměrně rychle po vynalezení filmu a kamery. Víte, jak se kdysi točili první filmy?
Natočit film není tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Natáčení mnohdy trvá i několik let. Dnes se k tvorbě navíc přidružují i různé speciální efekty, počítačová grafika a dokreslování scén, které se točily na zeleném plátně.

Kdysi ale takové vymoženosti tvůrci filmů neměli, točilo se na ručně poháněnou kameru, bez zvuku a bez stříhání. Chcete i vy dnes zažít film z dob Charlieho Chaplina v podobě, v jaké se kdysi promítal? Vytáhněte projektor, sežeňte klavír a klavíristu, který bude film hudebně doprovázet a přeneste se do konce 19. století, kdy vznikal první film.

Edison a oživená fotografie

Za vznikem filmu stojí Thomas A. Edison. Ovšem počátky už můžeme sledovat v době tzv. oživené fotografie, bez které by se film jen těžko zrodil. Prvním filmem, který se promítal veřejnosti, byl Příjezd vlaku do stanice La Ciotat z roku 1895, z dílny bratří Lumiérových, první gag s názvem Pokropený kropič pak pochází od stejných autorů. Později se k filmu začali přidávat i filmové triky a vznikl první sci-fi film Cesta na Měsíc od Georgese Mélièse.

20. léta přivedla na plátno Chaplina

Počátek 20. let znamenal zrod filmové komedie a grotesky. Nejznámějšími představiteli byli v tomto směru Chralie Chaplin, Harold Lloyd nebo duo Stan Laurel a Oliver Hardy. Filmy z této doby jistě znáte i vy, třeba Kid či Cirkus nebo Veselé svátky a Kachní polévka.

Tyto filmy se točily na motorem poháněnou kameru, kterou vynalezl Dickson, tzv. Kinetograph. Tato kamera zachytávala pohyb se synchronizovanou clonou a systémem ozubených kol. Film se točil na 35 mm pásku. Natáčení s ním ale nebylo vůbec jednoduché, jelikož kamera byla velmi těžká a obtížná na manipulaci. Věděli jste, že tato kamera se používá dodnes pro divadelní hry?

Kamera poháněná rukou nabírá na popularitě

Ručně poháněná kamera si svou oblibu získala velmi brzy, a to z důvodu, že byla mnohem lehčí než ta poháněná motorem, která byla navíc ještě i neskladná. Malá ruční kamera tak přebrala otěže a filmaři s ní dokázali mnohem lépe zachytit širší scénu, jelikož ji mohli po place jednoduše nosit v ruce.

Kovbojové a gangsteři přicházejí

Začátek 20. století je i začátkem éry westernů a gangsterek. Asi nejtypičtějším z prvních filmů je Velká vlaková loupež z roku 1903, která v sobě spojuje jak prvky westernu, tak i gangsterky. Navíc se opíral o skutečnou událost a odehrávaly se v něm i akční scény.

Horory a Hitchcock

Konec 20. let 20. století představuje období, kdy byl v Británii vyhlášen tzv. Filmový zákon, který stanovil, že alespoň 5 % filmů musí být z domácí produkce. To navýšilo produkci domácích filmů a točilo se pod taktovkou domácích režisérů.

Po rozvoji zvukového filmu se ke kormidlu dostává i proslulý režisér Alfred Hitchcock, nejlepší režisér předválečné doby. Jeho Psycho, Ptáky či Třicet devět stupňů, kriminální román z realistické Anglie, zná každý milovník filmů.

S filmem se měnila i technika. Kamery byly skladnější, menší a lehčí. Točilo se na kazety nebo 30 mm pásky. Využívala se zvuková technika i různé filmové triky. Udělejte si i vy filmový večer se starými černobílými filmy. Co třeba Casablanca? Vytáhněte projektor, plátno, připravte občerstvení a večer může začít.



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
13. srpna 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.