Jak připravit zásoby potravin pro výpravu na jižní pól?

rubrika: historické články / sport, původně vyšlo: Lidové noviny - 1914, autor neuveden.
Sbalit dostatečnou zásobu jídla při výpravě na Antarktidu je životně důležité. Své by o tom mohla vyprávět expedice z divadelní hry Járy Cimrmana, kde své zásoby jídla zapomněli vynásobit dvakrát. Zkušený polárník sir Ernest Shackleton vám v článku z roku 1914 poradí, jak to udělat správně.
Následující text pochází z roku 1914

Co jísti na cestách k točně?

Sir Shackleton uveřejňuje v jistém londýnském listě několik zkušenosti o točňové kuchyni a záhadách, které ssebou přináší.

»Potraviny, které béřeme na točňovou cestu v saních, musí býti co nejlehčí a přece itch také musí býti s dostatek. Při tuze nízkých teplotách může tělesná teplota, která znamená zároveň život, býti udržena jen tučnými a moučnými potravinami, jichž třeba používali tolik, kolik vůbec možno.

Při tom se vařením příliš zabývati nemůžeme. Něco, co rychle zahřívá a rychle může býti snězeno, lest tu cílem přání, neboť můžeme ssebou bráti jen velice málo paliva. Ano, potraviny musí být takové, že mohou býti požívání i bez vaření a bez ohřátí.

Na naší cestě po saních činí dávky na muže a den 990 gramů s výživnou hodnotou 5512 kalorií. V obyčejném životě jí muž průměrně denně asi 1350 gramů se 2500 kaloriemi, takže v točňových končinách jsme na tom asi o 3000 kalorií lépe.

Ovšem rozmanitost není příliš veliká. Při cestách na saních se vezou: oves, omastky, cukr, hovězí maso rozmělněné na prášek, piškoty, konservované mléko, ořechový přípravek, citronová šťáva, sůl, masová tresť a čaj. Příliš velikým výběrem tedy labužník netrpí.

Všechna masitá zásoba jest balena do sušených střev; obaly ty jsou užitečny pro krmení psů; v nouzi — dodává Shackleton — musíme je jísti sami. Kéž na to nedojde!« Jako povzbuzující prostředek zbývá polárním cestovatelům čaj; něco kořalky vezme se sice ssebou, ale k účelům léčivým.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1914, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
8. února 2022


Diskuze k článku „Jak připravit zásoby potravin pro výpravu na jižní pól?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.