Jak církev rozdmýchávala nenávist a šířila pomluvy o rituální židovské vraždě

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Slavie - 1913, autor neuveden.
Minulost má řadu temných a smutných epizod. Jednu z nich, která se týká rozdmýchávání protižidovských vášní, vám popíše článek z roku 1913.
Následující text pochází z roku 1913

Babská pověra o rituální vraždě opět poražena.

Praha. — “Nár. Listy” 5. dubna píší: “Pověstný už ‘kolínský případ’ je předmětem Otevřeného listu, který adresuje správně ‘Svaz českých pokrokových židů’ ve svém týdenníku “Rozvoji” pražskému arcibiskupovi, kardinálu Skrbenskému.

Není divit, že jeho osoba činí se zodpovědnou za hlouposti a tupohlavosti, které páše klerikální tisk v Čechách. “Čech” i to horší smetí, jako ‘XX. Věk’ atd. Případ je čtenářstvu znám.

V Kolíně zmizela krátce před velkonočními svátky služebná dívka, a poněvadž, sloužila náhodou u zaměstnavatele židovského náboženství, pokusili se někteří nesvědomití lidé štváti proti Židům a třeba nepřímo či více méně zahaleně ohřívat báchorku o rituelní vraždě.

Spravedlnost stihla však tentokráte klerikály co nejnepříjemněji: ukázalo se. že v případ dosud nedosti vysvětlený je zapleten kompromitujícím způsobem katecheta kolínské dívčí školy, dr. Hrachovský, klerikální kohout a agitátor.

Zmizelá služka věděla leccos o jeho pletkách se ženskými, a katecheta ji krátce před zmizením vyhrožoval soudem — zda pouze trestním, či také posmrtným, či obojím dohromady není dosud dosti jasno, ale mělo by to býti už co nejdůkladněji známo příslušným úřadům, které by celý případ měly vyšetřiti hodně energicky a tempem rozhodně ostřejším, než se dosud dělo.

Zmíněný Otevřený list vyzývá pana arcibiskupa pražské ho. aby užil svého vlivu na klerikální tisk, a netrpěl štvaní proti občanům jiného náboženství, které jest potupou křesťanských zásad o snášenlivosti ve víře.

Jeho Eminence by po našem mínění neměla zůstat dlužna odpověď na tento vážný appel. Jak se z Kolína právě sděluje, byla mrtvola pohřešované Anny Pavlíkové z Labe vytažena a včera odpoledne pitvána.”


Původní zdroj historického článku:
Slavie - 1913, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
25. dubna 2020


Diskuze k článku „Jak církev rozdmýchávala nenávist a šířila pomluvy o rituální židovské vraždě“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.