Jaderské moře za časů, kdy mapa Evropy vypadala jinak a my byli námořní velmocí

rubrika: historické články / životní prostředí, příroda a zemědělství, původně vyšlo: Obrazy přírodní z říše rakouské 1860, autor neuveden.
Jaderské moře je vyhledávaným cílem našich dovolených. Přesto si ale ne každý z českých turistů uvědomuje, že Jaderské moře, dříve označované jako Adriatické more, kdysi bývalo součástí naší vlasti. Článek z roku 1860 vám popíše jedinečné krásy Jadranu za časů Rakousko-uherské monarchie.
Následující text pochází z roku 1860

Adriatické moře.

Moře adriatické jest sice jediné, kterým se mocnářstvu našemu poskytuje přístup k přímému spojení s nejvzdálenějšími končinami světa, a tudy k obchodu světovému; tím větší jest však i důležitost jeho.

Na břehách jeho stojí staroslavné sídlo obchodu středověkého, Benátky; na pobřeží jeho zdvihají se novověká města obchodnická, Terst i Beka (Fiume).

Celá délka adriatického (neboli jadranského) moře vypočtena jest na 120, šířka, kde jest nejprostrannější, na 30 míl zeměpisných, prostor pak, jejž vodami svými pokrývá, na 2807 □ míl.

Pobřeží, pokud k Rakousku sluší, počítajíc od nejvzdálenějšího konce: hory Dubovice v Dalmatsku, až k druhému konci: výtoku řeky Pádu, řečenému Porto di Gore v Benátsku, v rovné linii má 154 míl.

Země rakouské, ježto při něm leží, jsou Benátsko s Benátky, Přímoří s Terstem a Pólou, Charvatsko s Řekou, Vojenské Pomezí s Karlopagem, a Dalmatsko se Zadrem, Šibeníkem, Splitem (Spalato), Dubrovníkem (Bagusa) a Kotorem.

Větší zátoky jsou : Zátoka Benátská, velmi široká, která však nemnoho do země vniká; zátoka Terstská, vbíhající na 3 míle do země, konečně zátoka Kvarnerská před Řekou, na 8 míl vnikající do země, 11 míl široká. Po celé délce Dalmatska jdou táhlé ostrovy jeden za druhým s nepočetnými průplavy a menšími zálivy.

Proudění mořské jest tu dvojí: totiž pravidelné pohybování vod přílevem a odlevem, pak náhodné, větrem spůsobované. Větrové na adriatickém moři panující jsou: Bora od severovýchodu, a vítr řečený levante od východu.

Méně bývá moře toto navštěvováno větrem severním (tramontana) velmi nebezpečným, a větrem poledním, tak zvaným scirocco (čti: širokko). Velké bouře mořské nebývají zde příliš časté, ale když nastanou, dosti zle řádívají.

Hladina adriatická stojí-li moře pokojně, jest barvy tmavomodré, a jen kde je půda mělčejší, jasnězelené. Patříš-li z výšiny nad Terstem na moře v čas letní, vypadá hladina tak hladká i jasná, žeť se zdá, jakoby koráby v dálce plovoucí v povětří se nesly.

U břehu je voda zelená a čistá jako v jezerách alpských, a při tom tak průhledná, že na dosti hlubokém dnu spatřiti lze lastury, ryby a raky.

Překrásné jest podívání z výšin Terstských : Hluboko se rozkláda Terst v půlkruhu podle zatoky; bílé domy svítí se jasně ve slunci; na přívrší zelenají se letní zahrady; četné koráby v přístavu zakotvené vidí se s hůry jako čluny, vzdálené pak lodě na moři jako mušky.

Zapadající slunce ozlacuje hladinu v šír i dál, nad krajinou klene se temnomodrá obloha; vlažný libovonný vzduch vane od země k moři. Jakmile nastane tma noční, ihned zableskne se tisícero světel při moři i na moři, ze světlárny, z města i z korábů, obraz to k nevypsání!


Původní zdroj historického článku:
Obrazy přírodní z říše rakouské 1860, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
23. února 2022


Diskuze k článku „Jaderské moře za časů, kdy mapa Evropy vypadala jinak a my byli námořní velmocí“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.