Naše projekty:   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   magazín Příroda.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Italský sýr mascarpone: původní recept na jeho výrobu

původně vyšlo: Česká hospodyně - 1904, autor neuveden.
Máte rádi jemný krémový smetanový sýr mascarpone? Máme pro vás recept z roku 1904, popisující jak se tato sýrová pochoutka tehdy vyráběla v Itálii.


Maskarpon

Maskarpon jest druh sýra v Italii připravovaný takto:

Odstředěná smetana se ve vodní lázni za stálého míchání na 80—90° C zahřeje, do jiné nádoby přeleje a tam na každý litr dáme 15 cm3 (asi 15 g) roztoku, jenž se připraví z 5 cm3 a 95 cm3 (g) vody.

Přídavek kyseliny jest důležit; přidalo-li by se mnoho, způsobuje hrubé sražení, dá-li se ji málo, dostanete málo sýra, ztěžuje vylučování syrovátky a přivodí ztrátu tuku.

Proto, kdyby měla býti smetana již trochu zakyslá, dá se kyseliny přiměřeně méně. I když kyselinu naléváme a ještě 10 minut po nalití stále smetanou mícháme, totiž tak dlouho, až se jemné vločky sraženiny zhustily.

Pak dá se celý obsah nádoby do hustého pytlíku na nakloněný stůl, pokrytý vrstvou slámy a mírným mačkáním hledíme vytlačiti syrovátku. Tím sraženina zahoustne a vkládá se pak do válcovitých formiček 8—10 cm vysokých, 5—7 cm v průměru, jichž vypouklé dno jest dírkováno.

Vnitřek formiček jest vystřen vlhkým plátynkem neb muselínem. K plnění použijeme lžíce. Naplněné formičky v místnosti asi 10° teplé postavíme na nakloněný stůl, kde se dále syrovátka vylučuje. Po 24 hodinách jest sýr hotový.

Jako u jiných, hned k požívání schopných měkkých sýrů, kolísá výroba i tohoto sýra dle jakosti mléka a možno průměrný výtěžek ze 100 litrů mléka páčiti na 40 kg.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně - 1904, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
28. března 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Italský sýr mascarpone: původní recept na jeho výrobu


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2020 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.