Historky z konkurzu na dětské role do filmu s Hugo Haasem

rubrika: historické články / fotografie, film, rozhlas a televize, původně vyšlo: Pozor - 1936, autor neuveden.
Hrát ve filmu je sen mnoha dětí i jejich rodičů. A co teprve zahrát si ve filmu pod vedením režiséra Martina Maca Friče s takovou filmovou hvězdou, jakou ve své době byl Hugo Haas! Článek z roku 1936 vám podrobně popíše, jak tehdy probíhal casting na dětské role do filmu Dobrodinec chudých psů.
Následující text pochází z roku 1936

Haas a Frič hledali filmové děti

Režisérovi obyčejné přechází mráz po zádech, když má dělat zkoušky s novými lidmi. Představte si však jeho hrůzu, když musí dělat zkoušky s 35 dětmi. Jako teď.

Pro nový film »Dobrodinec chudých psů« bude potřebovat rež. Mac Frič asi 100 děti. 8 nimi byly právě v minulých dnech konány zkoušky ve filmovém studiu na Barrandově. Zděšení bylo u režiséra i po celém atelieru.

Děti se honily po chodbách, lezly po zábradlí schodů, křik, brečení a jekot do ohlušeni. Kluci od pěti do devíti let vůbec nerespektovali. že jsou ve filmové svatyni a udělali si prostě z budovy AB bojiště. Hrůza pominula teprve, když maminky nechtěly znát učeni Komenského a když vzniklo jakési fluidum mezi jejich rukama a kalhotami pánů synu.

Zatím se sešla porota. Rež. Mac Frič jako předseda a zpovědník, Hugo Haas jako zvláštní porotce pro zkoumáni dětského humoru, ředitel Kabelík zkoušel výbojnost děti ve věci gáže, redaktor Urban byl jediným členem porotců, který měl vlastní zkušenosti s populární Shirley Templeovou, dále Ota Heller, jehož si porota pořád pletla se soutěžícími. »čerstvý filmový vzduch ze Slovenska« šířil taj. Kovačevič.

Jednání poroty zahájil Hugo Haas klasickým výrokem: »Kdybychom byli v Japonsku, nemusili bychom děti prohlížet. Tam jsou všechny stejné.«

Režisér Frič ptá se šestiletého kluka: »Pověz nám hezky, jak ti říká maminka?« — »Jmenuji se jenda Novák z Prahy, ulice ta a ta, čísla to a to. poslední patro až pod střechou a mám boxerské rukavice.« — »A ty umíš boxovat?« ptá se Frič, — »To byste koukal! Takhle, praví, hák, pozor, kryj se, nebo tě odpočítám ... ale co, na boxování musíš mít svaly.«

Pepiček přednáší básničku. Nejde mu to. Zakoktá se, začíná znovu a ne a ne. Jinak čiperný kluk, bude hrát přece ve filmu. Jak odešel, povídá Haas; »Ten kluk je velký talent, toho musím dostat k divadlu — selhala mu pamět.«

»Co to máš v ruce, Jiříčku?« ptá se Frič. — »Korunu.« »A co si za ni koupíš, cukroví?« -»Depak! Koloběžku, abych měl čím sem jezdit až budu filmovat. Dyť je to sem nějaká dálka.

Většina dětí ještě nechodí do školy. Režisér Frič se jich ptal, zda se těší na školu, a slyšel jednohlasné: »Ne.« Hugo Haas k tomu konstatoval: »Pánové, to je nějaká epidemie u dětí, zdá se mi, že pan ministr školství se bude muset činit.«

Tak to vypadalo na předběžných zkouškách filmových, z nichž měla porota takový strach. Před kamerou si děti počínaly mnohem přirozeněji, než jsme zvyklí u dospělých. Všech 35 dětí bude hrát v novém Fričově filmu »Dobrodinec chudých psů«, který konči válkou velkou dětí.


poznámka redakce Bejvávalo.cz
Film »Dobrodinec chudých psů« po dokončení sklidil velký úspěch, níže se můžete podívat na jeho krátkou ukázku. Pokud byste měli zájem o celý film, tak se dá pod názvem »Ulička v ráji« sehnat na DVD.


Původní zdroj historického článku:
Pozor - 1936, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
1. června 2020


Diskuze k článku „Historky z konkurzu na dětské role do filmu s Hugo Haasem“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.