Historie módy – jak se v průběhu let změnila?

článek je inzerce, nejde o historický text
Svět módy je fascinujícím zrcadlem společenských, politických a kulturních změn. Odvěká touha po sebevyjádření prostřednictvím oblečení se proměňovala a vyvíjela po celá desetiletí. V tomto článku se podíváme na klíčové okamžiky v historii módy od počátků 20. století až po současný 21. století.

Jak se změnila móda za posledních sto let?

Módní průmysl je dynamickým světem, kde trendy vznikají, mizí a znovu ožívají. Od historických epoch po současné digitální věk, módní trendy slouží jako zrcadlo společenských, kulturních a technologických změn. Pojďme prozkoumat fascinující evoluci módních trendů a jak se proměňovaly od minulosti až do současnosti.

V minulosti byly elegantní společenské šaty jen rozmarem nejvyšších společenských vrstev, s vlastními krejčovskými mistry, kteří určovaly tehdejší módní trendy. S nástupem 19. století a průmyslové revoluce, se móda začala šířit i mezi masy, což vytvořilo pestrost trendů a stylů.

Počátkem 20. století se móda začala uvolňovat od striktních pravidel viktoriánské éry, od 20. let se začíná, vlivem společenských změn, hudby a rozvoje filmového průmyslu, objevovat množství odvážných střihů a módních kreací.  Vznikl styl zvaný flapper, který charakterizovala krátká sukně, overal dámský s volným střihem a odvážné doplňky. Úspěch filmu a popularizace sportu ovlivnily každodenní styl oblékání.


Svět módy odráží ducha doby

V době hospodářské krize byla móda ovlivněna praktičností a jednoduchostí a během druhé světové války bylo omezeno množství dostupných látek, což vedlo k vzniku minimalistického a funkčního stylu. V kontrastu s tím byla 50. léta obdobím velkého návratu elegance s ikonickými siluetami a zdůrazňováním ženských křivek. Zároveň začíná stoupat oblíbenost klasických modrých džínů mezi tehdejší dospívající mládeží.

Největší klasikou, která obstojí i v dnešní době, je kombinace džínů s bílou košilí (https://modivo.cz/c/damska-bila-kosile). Šedesátá léta přinesla revoluci v oblékání spojenou s hnutím hippies, popkulturou a odvážnými experimenty. Mladá generace sebevědomě demonstrovala vlastní názor na oblékání, zkoušela spojovat nejrůznější styly v nových trendech. Do popředí se dostávají pestré vzory, nové syntetické materiály a kombinace. Asi největším vynálezem, který světu módy dala šedesátá léta, je bezesporu příchod minisukní na výsluní módního světa.

Neopakují se náhodou módní trendy stále dokola?

Vytyčeným směrem pokračovala i následující dekáda, přibylo extravagance a vysloveně ulítlých kreací. Sedmdesátá léta se nesla na vlně bohémského stylu, výrazných vzorů a pod začínajícím vlivem disco hudby. Nadcházející osmdesátá léta byla érou excesů s výraznými barvami, velkými rameny a vypasovanými saky. Devadesátá léta se vyznačovala jednoduchostí a minimalismem, rostoucí vlivy globalizace formovaly mezinárodní trendy. 

Digitalizace změnila způsob, jakým se designéři prezentují a jak spotřebitelé nakupují. Roste důraz na udržitelnost a etickou výrobu, reflektující společenskou odpovědnost. Historie módy je neustálým cyklem inovací, přizpůsobení a návratů k minulosti. Každá éra reflektuje společenské hodnoty a události své doby. Dnešní móda je směsicí inspirací z minulosti, moderních technologií a globálního dosahu.



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
6. února 2024


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!





Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.