Historický recept na dokonalý zeleninový vývar a návod na jeho uskladnění

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Připravujete si v kuchyni svůj vlastní zeleninový vývar? Pokud vás zajímá, zda to děláte stejně jako se to dělalo za časů našich prababiček, tak si to můžete ověřit podle historického receptu z roku 1929.
Následující text pochází z roku 1929

Zeleninový polévkový vývar

Na polévkový odvar zeleninový, je to důležitá záchovka tam, kde nelze dostatečnou zásobu svěží zeleniny uchovati na zimu nebo kde je zelenina v zimě drahá.

V době, kdy je zeleniny hojnost, opatří se zeleninových dávek tolik, na jakou dobu (2—3 .měsíce) potřebí je zásoby hlavně petržele, celeru, mrkve, póru, kapusty, cibule, brukve i květáku, pastináku. Možno i přidati nějaké rajské jablíčko a brambor.

Vše se očistí, oloupe nebo oškrábe, jak to ta která zelenina vyžaduje, omyje a propláchne v čisté vodě, potom se drobně rozkrájí a silně osolí. Takto připravená zelenina se vhodí do čistého hrnce, nalije na ni tolik vody, aby byla ponořená a dá se volně vařiti. Když všecka zelenina změkla, vlije se do filtru a nechá do poslední, kapky vykapati.

Získanou šťávu vlijeme do širokého rendlíku a odpařujeme na rychlém ohni, při čemž pěna s počátku se tvořící se sbírá a odstraní. Když šťáva poněkud zhoustla, nalévá se do malých lahviček teplá, proto se též lahvičky čisté a suché na kamnech mají ohřátí. Naplněné se dobře novými zátkami uzavrou. Když vychladly, seřízne se přečnívající zátka nad hrdélkem a lahvičky zapečetí nebo stearinem zalepí, po čemž se pro pozdější dobu v chladném místě uchovají.

Polévkového odvaru zeleninového se pak dává dle toho, jak jest mnoho polévky, 1 nebo 2 lžíce na místo zeleniny, jen se má na to pamatovat, že odvar je slaný a proto se polévka dosolí teprve po přidání odvaru, je-li potřeba.

Doporučuje se užívati malých lahviček, aby se vždy otevřená lahvička brzy spotřebovala.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
14. listopadu 2019


Diskuze k článku „Historický recept na dokonalý zeleninový vývar a návod na jeho uskladnění“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.