Historický recept na dokonalý zeleninový vývar a návod na jeho uskladnění

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Připravujete si v kuchyni svůj vlastní zeleninový vývar? Pokud vás zajímá, zda to děláte stejně jako se to dělalo za časů našich prababiček, tak si to můžete ověřit podle historického receptu z roku 1929.
Následující text pochází z roku 1929

Zeleninový polévkový vývar

Na polévkový odvar zeleninový, je to důležitá záchovka tam, kde nelze dostatečnou zásobu svěží zeleniny uchovati na zimu nebo kde je zelenina v zimě drahá.

V době, kdy je zeleniny hojnost, opatří se zeleninových dávek tolik, na jakou dobu (2—3 .měsíce) potřebí je zásoby hlavně petržele, celeru, mrkve, póru, kapusty, cibule, brukve i květáku, pastináku. Možno i přidati nějaké rajské jablíčko a brambor.

Vše se očistí, oloupe nebo oškrábe, jak to ta která zelenina vyžaduje, omyje a propláchne v čisté vodě, potom se drobně rozkrájí a silně osolí. Takto připravená zelenina se vhodí do čistého hrnce, nalije na ni tolik vody, aby byla ponořená a dá se volně vařiti. Když všecka zelenina změkla, vlije se do filtru a nechá do poslední, kapky vykapati.

Získanou šťávu vlijeme do širokého rendlíku a odpařujeme na rychlém ohni, při čemž pěna s počátku se tvořící se sbírá a odstraní. Když šťáva poněkud zhoustla, nalévá se do malých lahviček teplá, proto se též lahvičky čisté a suché na kamnech mají ohřátí. Naplněné se dobře novými zátkami uzavrou. Když vychladly, seřízne se přečnívající zátka nad hrdélkem a lahvičky zapečetí nebo stearinem zalepí, po čemž se pro pozdější dobu v chladném místě uchovají.

Polévkového odvaru zeleninového se pak dává dle toho, jak jest mnoho polévky, 1 nebo 2 lžíce na místo zeleniny, jen se má na to pamatovat, že odvar je slaný a proto se polévka dosolí teprve po přidání odvaru, je-li potřeba.

Doporučuje se užívati malých lahviček, aby se vždy otevřená lahvička brzy spotřebovala.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
14. listopadu 2019


Diskuze k článku „Historický recept na dokonalý zeleninový vývar a návod na jeho uskladnění“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.