Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Historický recept na chutné uskladnění jablek přes celou zimu

původně vyšlo: Česká hospodyně 1901, autor neuveden.
Jak uskladnit jablka, aby vám vydržela celou zimu a k tomu se z nich navíc stala zajímavá dobrota? Zkuste to podle receptu našich prababiček na uchování jablek z roku 1901.


Praktické uchování jablek.

Vybraná jablka se co nejlépe lněným klocem očistí, vloží do čistého soudku a naleje se na né tak vysoko solného roztoku, až jsou úplné pohroužena.

Soudek se zabední a až do prvních mrazů v lednici a později v chladné prostoře postaví.

K pořízení solného roztoku vezmeme 25 litrů vody a vodovou sklenici soli, přivedeme pak roztok do varu a necháme pak, dříve než jej na jablka nalejeme, vychladnouti.

Aby jablka nabyla během času navinuté chuti, odporučuje jistý odborník přidati na 12 litrů solného roztoku kg žitné nebo pšeničné mouky.

V některých domácnostech dává se místo mouky trochu cukru nebo medu a dle záliby v různých příchutích dá se ještě k tomu trochu anýzu, estragonu, fenyklu, paprikových lusků, listí višňového nebo vinného, kopru nebo kmínu.

Takto uchovaná jablka vydrží skoro celý rok, stávají se během času skoro průhlednými a chutnají příjemně navinule.

Na tento způsob uchovávání jablek zvláště upozorňujeme ct. hospodyňky.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1901, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
1. listopadu 2019


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.