Historický recept na chutné uskladnění jablek přes celou zimu

původně vyšlo: Česká hospodyně 1901, autor neuveden.
Jak uskladnit jablka, aby vám vydržela celou zimu a k tomu se z nich navíc stala zajímavá dobrota? Zkuste to podle receptu našich prababiček na uchování jablek z roku 1901.


Praktické uchování jablek.

Vybraná jablka se co nejlépe lněným klocem očistí, vloží do čistého soudku a naleje se na né tak vysoko solného roztoku, až jsou úplné pohroužena.

Soudek se zabední a až do prvních mrazů v lednici a později v chladné prostoře postaví.

K pořízení solného roztoku vezmeme 25 litrů vody a vodovou sklenici soli, přivedeme pak roztok do varu a necháme pak, dříve než jej na jablka nalejeme, vychladnouti.

Aby jablka nabyla během času navinuté chuti, odporučuje jistý odborník přidati na 12 litrů solného roztoku kg žitné nebo pšeničné mouky.

V některých domácnostech dává se místo mouky trochu cukru nebo medu a dle záliby v různých příchutích dá se ještě k tomu trochu anýzu, estragonu, fenyklu, paprikových lusků, listí višňového nebo vinného, kopru nebo kmínu.

Takto uchovaná jablka vydrží skoro celý rok, stávají se během času skoro průhlednými a chutnají příjemně navinule.

Na tento způsob uchovávání jablek zvláště upozorňujeme ct. hospodyňky.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1901, autor neuveden.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
1. listopadu 2019


Diskuze k článku „Historický recept na chutné uskladnění jablek přes celou zimu“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2022 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.