Historické recepty na vánoční cukroví z doby našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1902, autor neuveden.
Máte už doma napečeno na Vánoce? Pokud ještě ne, tak pro vám máme recepty na čtyři druhy vánočního cukroví z roku 1902. Vyzkoušejte je, určitě si na tomto retro cukroví pochutnají i dnešní děti a dospělí.
Následující text pochází z roku 1902

Drobné vánoční pečivo.


Mandlové ořechy.

70 gr čerstvého másla se na pěnu rozmíchá, ponenáhlu přidají se tři vejce 250 dkg cukru, ustrouhaná slupka z citronu a 25 dkg jemně rozsekaných mandlí, vše se dohromady míchá čtvrt hodiny, přidá se 250 dkg jemné mouky, nadělá se z toho malých kuliček velikosti ořechů, dají na pomaštěný plech a vypekou se do žluta.

Cukrové pečivo.

Půl kg mouky, ¼ kg másla, ¼ kg cukru, čtyři vejce, lžíce smetany a ustrouhaná kůra citronu se na těsto smísí, vyválí a formičkami vypíchá a při mírném ohni vypeče.

Čokoládové hvězdičky.

200 dkg másla, tolikéž cukru, 2 tabulky jemně ustrouhané čokolády, 400 dkg mouky a jedno vejce se na prkně na těsto zpracují a na jednu hodinu do chladného místa postaví. Pak vyválí se z něho asi půl cm silné placky a formičkami se z nich hvězdičky vypíchají, dají se na plech troškou mouky posypaný a vypekou se při mírném ohni. Ještě teplé potrou se cukrovou glasurou a posypou se cukrovým pískem.

Čokoládové mušličky.

Čtyři vejce se na sníh ušlehají, do toho se zamíchá ¼ kg cukru, ¼ kg rozstrouhaných mandlí, 75 kg rozstrouhané čokolády, 10 dkg utlučené skořice, šťáva z půl citronu a půl rozstrouhané kůry citronové. Všecko to se důkladně rozpracuje, v malých formičkách mušličkových vyformuje a dá na plech voskem potřený a při zcela mírném ohni se vypeče. V nedostatku zmíněných formiček, možno arciť nadělati figurek jakýchkoliv.


poznámka redakce Bejvávalo.cz:
Recepty zveřejňujeme v původní podobně jak v roce 1902 vyšly. Pokud podle nich budete chtít začít péci cukroví. tak si dejte prosím pozor na množství surovin. Při původním vydání pravděpodobně dost řádil šotek a místo gramů použil dekagramy...


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
17. prosince 2019


Diskuze k článku „Historické recepty na vánoční cukroví z doby našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.