Filmová událost roku 1930: Premiéra historického velkofilmu „Svatý Václav“

rubrika: historické články / fotografie, film, rozhlas a televize, původně vyšlo: Národní listy - 1930, autor c.
Patříte mezi fanoušky výpravných historických velkofilmů? Historický článek z roku 1930 vás seznámí s premiérou českého němého filmu „Svatý Václav“, který by do takové kategorie jistě také zapadal. Hlavní role v něm tehdy ztvárnily naše tehdejší největší filmové a divadelní hvězdy. Chtěli byste si ho přehrát?
Následující text pochází z roku 1930

Film „Svatý Václav“ - první skvělý český historický film.

V pražském biografu běží dlouho očekávaný film „Svatý Václav“. Slavnostní premiera, jíž se zúčastnili naši přední politikové, literáti, žurnalisté, skladatelé a zástupci různých úřadů, vyzněla v nadšený hold všem, kdož film „Svatý Václav“ vytvořili.

Je to první náš nákladný historický film a lze říci, že vykoná plně své poslání v širokých vrstvách. Je v něm vylíčena mučednická smrt prvního křesťanského českého knížete Václava, jenž vládl Čechům.

Titulní roli hraje p. Zd. Štěpánek, člen Vinohradského divadla. Vytvořil postavu vskutku skvělou, je to dobrotivý, vznešený, mírumilovný a nábožný kníže, a scéna, kdy klesá u vrat chrámových, skolen rukama vrahů, je scéna, která musí zapůsobit na každého.

Ve filmu vytvořili další skvělé role naši přední divadelní i filmoví herci, pp. J. W. Speerger, V. Vydra, Jar. Vojta, V. Majer, sl. Ženíšková a jiní, jsou zde i početné komparsy, které ruka režiséra dr. Kolára ovládla tak, že všechny davové scény v tomto filmu mají svůj účin.

Jednou z překrásných scén je také ta, kdy slepý pěvec zpívá píseň o synech Svatoplukových a na plátně proběhnou obrázky, které jako by malovala ruka malířova. K filmu nakomponovali hudbu skladatelé Křička a Nedbal, v níž neustále ozývá se svatováclavský chorál, jenž v závěrečné scéně, kdy Václav objeví se na koni v oblacích, vyznívá ve strhující dojem.

Slavnostní premiera byla přijata nadšeně. Neskrblilo se potleskem a pochvalou. Filmem „Svatý Václav“ byl učiněn krok k vylíčení naší historie filmem a doufejme, že úspěch tohoto filmu podnítí naše filmaře k další práci na tomto poli.


Poznámka Bejvávalo.cz:
Chtěli byste se na tento film podívat? Díky České televizi tuto možnost máte. Jedinečný záznam němého filmu „Svatý Václav“ včetně původní živě hrané filmové hudby si můžete přehrát na iVysílání.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1930, autor c.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
7. dubna 2023


Diskuze k článku „Filmová událost roku 1930: Premiéra historického velkofilmu „Svatý Václav““



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.