Film v roce 1923: Jak být dokonalou ženou podle Hollywoodu?

rubrika: historické články / fotografie, film, rozhlas a televize, původně vyšlo: Lidové noviny - 1923, autor Ma—Fa.
V dnešních filmech jsou ženy většinou prezentovány jako hrdinky, které zvládnou jakýkoliv problém. Zajímá vás, jak vypadaly ženské role ve filmech v začátcích kinematografie? Zábavnou ukázku vám k tomuto tématu nabízí filmová recenze jednoho amerického filmu z roku 1923.
Následující text pochází z roku 1923

Ze světa filmu: Žena podle módy.

Je to rozkošný americký film (Universal Mfc. Co.), jehož mravní naučení zní: Muži si nejraději berou za ženu putičku.

Ale je-li putička opravdu patičkou, nevědí vlastně, že ji mají rádi, jako si neuvědomí, že mají rádi pohodlnou postel, dobrou stravu a přichystané bačkory. Ale když se z putičky vyklube krásná a duchaplná žena, jejíž půvaby oceňují jiní mužové, najednou si manžel uvědomí, co ztrácí.

Mladý malíř je při práci stále vyrušován mladými i starými dívkami, z nichž každá je jinak protivná — americké herečky v tomto filmu umí až podezřele dobře charakterisovat různé typy ženské protivnosti: kolegyní malířkou s chlapskými pohyby a falešně pochopeným bohémstvím, tlustou milionářkou, která se honí jen po pseudodobročinných bazarech, pro které jí malíř navrhuje kostymy, extatickou starou pannou, jež mu slibuje harmonii duší, a pod.

Utýrán jimi, rozhodne se, že se ožení s milou dívkou, která bydlí v témž domě a o níž neví ničeho, než že je vždy ochotná mu uvařit čaj a spravit roztrhané punčochy a že ho neobtěžuje »děláním očí« na něho, ani že mu nevykládá o umění. Děvče svolí, protože malíře miluje.

Ale mladé ženě brzy nestačí lhostejná nevšímavost manželova. Pokouší se všemožně, aby ho upozornila, že není jen stroj na spravování punčoch a mašinka na vaření kávy, ale marně. Za to si její rozkvétající krásy a ducha povšimne divadelní ředitel a udělá z domácí Popelky slavnou a elegantní dramatickou spisovatelku. Teprve pak se rozbřeskne manželi, jak si dosud své ženy málo všímal.

Ale pozdě honit bycha i ženu, z níž se stala »moderní žena« s úspěchy, ctitelem a problémem, má-li se rozhodnout pro pozorného divadelního ředitele nebo pro nevšímavého manžela. Ale protože stará láska nerezaví ani v přísloví ani ve filmových libretech, všechno nakonec dobře dopadne a »žena podle módy« se zase vrátí domů.

Mohli bychom tedy k morálce tohoto »pěkného kousku«, jak by jej asi průměrný návštěvník biografu nazval, ještě dodati: mladé dívky, které se chcete provdat, spravujte malířům punčochy a mladé ženy, které chcete k sobě upoutat manželovu pozornost, podrážděte jeho žárlivost — a napište drama.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1923, autor Ma—Fa.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
19. května 2023


Diskuze k článku „Film v roce 1923: Jak být dokonalou ženou podle Hollywoodu?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.