Fascinující cesta parfémů. Kde se vzaly a jak se v nich vyznat?

článek je inzerce, nejde o historický text
Vybavili jste si při slově parfém pouze dvůr Ludvíka XIV.? Ve skutečnosti půjdeme mnohem dál do minulosti, ještě do doby před naším letopočtem.

Již ve starověkém Egyptě lidé využívali sílu květin a ovoce

Různé druhy vůní se objevovaly už ve starověkém Egyptě. Byly symbolem čistého těla a používala je hlavně privilegovaná část obyvatelstva. Mezi nejčetnější složky parfémů patřily samozřejmě květiny, což vás asi nepřekvapí, ale hojně se používalo také ovoce. Parfémy to ale nekončilo, Egypťané si hojně dopřávali také vonné koupele.


Vůně jako dezinfekce i součást inkoustů

Parfémy se používaly rovněž ve starověké Číně a Indii, vůně byla dokonce součástí inkoustů, kterými se psalo. Psaní tak získala neopakovatelnou a podmanivou vůni. Mezi oblíbené patřily silně kořeněné, orientální a těžké vůně. Staří Číňané je rozprašovali i do okolí, protože věřili, že parfémy fungují i jako dezinfekce.


První parfém na bázi oleje a alkoholu se objevil až ve 14. století

K dokonalosti přivedli výrobu parfémů až Italové ve 13. století. Postupně používali složitější přísady, jako bylo pižmo. Ve 14. století spatřila světlo světa vůbec první parfémovaná voda na bázi oleje a alkoholu, která obsahoval citron, pomerančový květ, tymián a rozmarýn. Hygiena byla na velmi špatné úrovni, a i proto parfémy sloužily především k zakrytí tělesného pachu. Absolutními mistry ve výrobě parfémů se pak stali Francouzi v 18. století.


Proč jsou parfémy tak oblíbené?

Vůně se pojí se sexuální přitažlivostí a svou roli hrají i při výběru partnera. Specifická vůně se vám dokáže uložit do paměti, a když ji znovu ucítíte, vybaví se vám specifická vzpomínka. Asi to je ten důvod, proč se vůně vyrábějí už od nepaměti.


Druhy parfémů a jak se v nich vyznat

  • Pravý parfém je vysoce koncentrovaná směs vůní.
  • Eau de Parfum (parfémová voda) obsahuje až 30 % aromatických látek.
  • Toaletní voda má maximálně 15% koncentraci.
  • Kolínská voda obsahuje směs vůní ze 6–12 %.

Největší zastoupení mají květinové vůně. Často se jedná o růže, magnolie, jasmín, fialku, konvalinku atd. Jsou velmi oblíbené především u žen. Pak jsou tu orientální a dřevité vůně, které opravdu sedí jen někomu, jsou totiž velice výrazné a poměrně těžké, jako je santalové dřevo, kadidlo nebo vanilka. Citrusové vůně jsou velmi svěží a jejich základem je pomeranč, citron nebo limetka.


Jaké parfémy jsou nejdražší?

Mezi vůbec nejdražší parfémy na světě patří ty, při jejichž výrobě se používají esenciální výtažky ze specifických květin. Přírodní suroviny jsou drahé z toho důvodu, že jsou vzácné a jejich získání je poměrně časově i finančně náročné.



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
16. prosince 2022


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.