Dobová pozvánka na jedinečnou leteckou show Jana Kašpara na Moravě

rubrika: historické články / letectví a vzduchoplavba, původně vyšlo: Národní noviny - 1911, autor neuveden.
Dnes jsou letadla samozřejmostí, ale v roce 1911 byla fascinující novinkou. Podívejte se, jak vypadala tehdejší pozvánka na vystoupení Ing. Jana Kašpara na Moravě. Zájem lidí o akci byl ohromný, jen v Kroměříži se na ní přišlo podívat 15000 platících diváků!
Následující text pochází z roku 1911

Aviatik inž. J. Kašpar na Moravě

Vzlety proslulého českého aviatika inž. J. Kašpara na Moravě v Přerově 25. června a v Kroměříži 2. července.

Je dnes již nepochybno, že oba vzlety přilákají tisíce zvědavých diváků z celé Moravy, kteří přijdou se pokochat i velkolepým uměním neohroženého českého aviatika. Skvělé výkony inž. Kašpara prolomily konečné i nepřízeň německého tisku, vídeňský orgán rakouské aviatiky s uznáním i nadšením rozhovořil se o inž. Kašparovi, jehož podobiznu přináší, o jeho zdařilých letech, které z něho činí dnes nejlepšího aviatika rakouského a staví jej v přední řady všech vynikajících letců evropských.

Jak známo, podnikl inž. Kašpar letos čtyři již cestovní lety vesměs zdařilé a připravuje se právě k tomu, aby získal cenu 20.000 korun, vypsanou na let z Vidné do Pešti. Jak i odborné kruhy sportovní oceňují aviatickou zdatnost inž. Kašpara, o tom podávají doklady obsáhlé referáty novinářské o jeho letech.

Vyjímáme ze „Sportu a Her“: „Inž. Kašpar pokračuje ve svých vzdušných cestách. Kdybychom stůj co stůj chtěli mluviti o rekordech, mohli bychom říci, že má zvláštní rekord návratů vzdušnou cestou od svých exhibici.

V krátké době letošní své sezony má už inž. Kašpar za sebou čtyři pěkné cestovní lety: Pardubice-Chrudim, Pardubice-Praha. Čáslav-Pardubice a Vysoké Mýto-Pardubice, které jsou přípravou k jeho startu v soutěží o cenu vídeňského denníku „Zeit“ na let z Vídně do Pešti.

Tato serie bezvadných cestovních letů vedle ostatních výkonů pardubického aviatika jest dokladem neobyčejné spolehlivosti jeho nového stroje, který sám postavil, a neselhávající jeho zdatnosti letecké. Pozoruhodno jest, že inž. Kašpar opět zrychlil své létadlo, které dosáhlo při letu z Vys. Mýta do Pardubic rychlosti 90 km.“

Tyto úspěchy inž. Kašpara jsou nám zárukou, že i lety v Přerově a Kroměříži setkají se se stejným zdarem; zajímavost jejich zvýšena je tou okolností, že inž. Kašpar vzlétne v obou městech s pasažérkou. Bylo by téměř hříchem, zanedbati tak vzácnou příležitost obdivovati se nejskvělejším úspěchům moderní vědy, předvedeným naším sympatickým a neohroženým krajanem inž. Kašparem.

Je přirozeno, že obě města stanou se ve dny vzletu dostaveníčkem desetitisíců obecenstva z blízka i daleka — stojíť podívaná na nádhernou aviatickou produkci slavného aviatika i za dalekou cestu.

Bližší na plakátech, jež ochotně zašle knihkupectví p. F. Zlámala v Přerově a p. J. Pitharta v Kroměříži, kde jest i předprodej lístků.


Původní zdroj historického článku:
Národní noviny - 1911, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
12. června 2020


Diskuze k článku „Dobová pozvánka na jedinečnou leteckou show Jana Kašpara na Moravě“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.