Děsivý zážitek porodní asistentky, zakončený vraždou novorozence

rubrika: historické články / zločin a trest, nehody, původně vyšlo: Lidové noviny - 1908, autor neuveden.
Některé zločiny jsou tak děsivé, že se jim člověk zdráhá uvěřit. Jeden takový případ, který se údajně stal jisté porodní bábě na území dnešního Maďarska, vám popíše historický článek z roku 1908. Zajímá vás, jak tehdy na celou událost reagovala policie?
Následující text pochází z roku 1908

Romantická historie porodní babičky.

Z Pešti se oznamuje:

V Jageru jest rozšířena zpráva, že známá porodní babička Veszterová byla ve svém bytě přepadena dvěma zakuklenými muži, kteří ji beze slova zavázali oči a svázali ruce, načež jí poručili, aby šla s nimi, že si vydělá velký obnos peněz. Žena chvěla se na celém těle, plakala a úpěnlivě cizince přesila, aby jí neubližovali.

Zakuklenci ujistili ji, že se jí nic nestane, půjde-li klidně s nimi, jinak že bude bez milosrdenství zastřelena. Po té vyvedli jí za ruku z domu, před nimž čekal povoz. Všichni si vsedli, porodní babička uprostřed, neznámí z obou stran, načež povoz odejel.

Půl hodiny trvala jízda, ale ženě nebylo možno si uvědomiti směr jízdy. Když povoz zastavil, odvedli ji oba mužové do přízemí jistého domu, kde jí šátek s očí sundali. Uprostřed pokoje ležela na železné posteli jakási žena, jejíž obličej byl přikryt závojem.

Jeden ze zakuklených mužů pravil nyní Veszterové, že ji zavolali proto, aby ženě na posteli ležící byla pomocnicí při porodu. Operace se zdařila. Dotyčná žena, již dle útlého, nevyvinutého těla bylo stěží 15 roků, dala život zdravému chlapečkovi.

Po té vytáhli oba zakuklenci revolvery a rozkázali Veszterové, aby dítě zardousila. Porodní babička plakala, na kolenou prosila, aby ji k tak strašnému činu nenutili, ale veškeré prosby a zapřísahání zůstaly marnými.

Zakuklenci rozkřikli se na Veszterovou: »Zemřeš, jestli nás neuposlechneš!« Když jeden skutečně jí zbraň ke spánku přiložil, vykonala hrozný čin. Mladá matka omdlela. Zakuklenci dali po té porodní babičce dvě stokoruny a dopravili jí pak tímže způsobem do jejího domu.

— Zpráva o této tajuplné příhodě vyvolala v Jageru nesmírné vzrušení. Policie považovala ji z počátku za báchorku, ale konečně přece zavedla vyšetřování. Paní Veszterová byla podrobena několikahodinnému výslechu a prohlásila vše za planý výmysl, na němž není jediného slova pravdy.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1908, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
26. července 2021


Diskuze k článku „Děsivý zážitek porodní asistentky, zakončený vraždou novorozence“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.