Dávné recepty na přípravu tabáku ke kouření i šňupání

rubrika: historické články / zajímavosti, původně vyšlo: Sbírka nejnovějších receptů z oboru vinařství octářství pivovarství a j - 1880, autor V.K.
Patříte mezi milovníky šňupacího tabáku nebo tabák normálně kouříte? Článek z roku 1880 vám poradí, jak si připravit výborný domácí tabák pro oboje použití.
Následující text pochází z roku 1880

Výborný tabák sňupavý.

Listy tabákové semelou se z hruba a prosají. Na 25 klg. takové mouky tabákové bere se na jichu:

3 klg. soli,
1 klg. sodíku,
1 klg. syrobu,
1 klg. tamarind,
2 ltr. červeného vína,
2 ltr. koňaku a
10 ltr. vody.

Sůl a sodík rozpustí se v 1 dílu vody, tamarindy svaří se s ostatní vodou až změknou a protlačí se pak skrze sítko, by se odstranily slupky a jádra.

Potom přidá se syrob, víno a koňak, tabák namočí se náležitě a mne, pak nechá kvasiti několik neděl, a konečně upraví se se 6 klg. soli a stluče v sudě. Tak se nechá státi několik měsíců, načež jest k potřebě upraven.

Tabák šňupavý, tak zvaný rappee.

První způsob: 100 lib. listí tabákového upraví se touto míchou: Rozpustí se 5 lib. povidel, 2 lib. syrobu (hnědého), 1 lib. šťávy jalovcové, 15 lib. vody (říčné), svaří se 1 lib. tlučených kalesek v 10 lib. vody asi hodinu, procedí se a smíchá s předešlou jichou, v tom se pak rozpustí 4 lib. čpavku, ¾ lib. soli, 2 lib. octa (vinního) a 2 lib. drasla (čistého), potom ¾ lib. octanu železitého.

Druhý způsob: Vezmi 100 lib. rozemletých listů tabákových a připrav jichu tuto: 5 lib. švestek, 2 lib. medu, 1 lib. tlučených zrn jalovcových, ½ lib. drobného puškvorce, ¼ lib. kořene angeliky, 4 lib. čpavku, 2 lib. čistého drasla, 6 lib. octa vinního, 12 lib. soli, 24 lib. čisté vody (říčné).

Třetí způsob: Na 100 lib. listů tabákových (uherských), uprav jichu z 8 lib. tamarindy (indické), 6 lib. octa (vinního), 3 lib. čpavku, 2 lib. čistého drasla, 25 lib. čisté soli a 25 lib. vody (říčné).

Tabák kuřlavý výborný upraviti.

Navlaž asi 100 lib. virginského listí tabákového vodou, nechej to 24 hodin státi, rozřež je a usuš na půdě.

Mezitím svař tyto věci: 1 lib. hrozinek, 3 lib. kandysu a ¼ lib. listí bobkového v čisté vodě (14 čtvrt.), a když to vychladlo, přidej vína se skořicí (l½ čtv.) a pokrop tím tabák a promíchej ho. Pak jej suš na vzduchu, vlož do soudků a nech tak 8 dní státi v chladnu — načež dělej balíčky.

Tabák výborný, jiný druh.

Navlaž 50 lib. listů virginských před rozkrájením touto jichou: Ruzpusť ve vodě (12 čtv.) 2 lib. cukru, přidej l½ kv. vína se skořicí, ½ kv. výtažku, lentyšku (tryšle) a jalovcové kořalky (1 čtv.). Tím se navlaží tabák, smačká do sudu a za 24 hodin se krájí. Potom se suší a nadělají se balíčky.


Původní zdroj historického článku:
Sbírka nejnovějších receptů z oboru vinařství octářství pivovarství a j - 1880, autor V.K.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
11. února 2020


Diskuze k článku „Dávné recepty na přípravu tabáku ke kouření i šňupání“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru





Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz