Cukrové párky, mandlové hruštičky a další recepty našich prababiček na vánoční cukroví

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.
Hledáte zajímavé recepty na výborné vánoční cukroví? Nabízíme vám velký výběr dnes již téměř zapomenutých receptů na pravé české vánoční cukroví. Recepty, které pochází z roku 1923, vám jistě zachutnají i po téměř sto letech od doby jejich původního vydání.
Následující text pochází z roku 1923

Vánoční cukrovinky.


Cukrové párky.

28 dkg cukru. 1 dkg tlučené skořice, 22 dkg strouhaných se slupkami mandlí, 4 tabulky strouhané čokolády, 7 tlučených řebíčků, 7 dkg oloupaných, napříč krájených mandlí, 7 dkg citronády, na kousky krájené, s jednoho citronu kůra, s jednoho pomeranče strouhaná kůra. K tomu přimíchají se 3—4 bílky. Vše se dá na mírný oheň a míchá, aby se spojilo.

Na vál dá se hrubě tlučený cukr a vždy kousek hmoty se rozválí. Do ní se vloží čistý, tenký motouz, kolem něhož vyválí se v cukru šištička, jež přepůlí se jako párek. Jsou-li všechny párky hotovy, zavěsí se na dlouhou vařečku a ponechají schnouti několik dní v suché místnosti. Pak se nad mísou polévají čokoládovou polevou.

Čokoládová poleva.

Dvě tabulky čokolády na kamnech změklé utrou se vařečkou, načež se přidá trochu teplé vody a pilně čokoláda tře. Pak se přidají 2 lžíce jemně tlučeného cukru. Teplou polevou se párky polévají a ponechají zavěšené uschnouti. Kdyby snad poleva ztuhla, přihřeje se na plotně nebo přidá se maloučko teplé vody. Tyto cukrové párky vydrží dlouho, čím jsou starší, tím jsou chutnější.

Cukrová jelítka.

Cukrová jelítka připravují se rovněž tak, jenom že prostrčí se jejich konce špejlí.

Cukrové jaterničky.

12 dkg sladkých, spařených a vyloupaných mandlí nahází se do studené vody, čímž zbělí, a ponechají se na papíře na kamnech řádně usušiti. Suché co nejjemněji se umelou. Přidá se 15 dkg tlučeného cukru, trochu vanilky, 5 oloupaných, sekaných pistácií a vše se spojí s půl bílkem.

Je-li to příliš tuhé, drobivé, přidá se ještě půl bílku, čímž docílíme vláčného těsta, vhodného ku zpracování. Pak se těsto válí v úhledné jaterničky, jejichž konce propichují se špejlemi a ponechají se schnouti. Mezitím se upraví poleva. Na misce míchá se asi 10 minut 30 dkg práškového cukru, 2 lžíce maraskynu (likéru) nebo dobrého rumu, 2 lžíce citronové šťávy a 3 lžíce vody.

Poleva nesmí být ani řídká ani hustá, nýbrž má volně stékati. Na dvě vyšší sklenice položí se vařečka, opět dvě sklenice, a to tak, aby mezi vařečkami zbyla mezera dvou prstů. Upravené, zaschlé jaterničky polévají se jednotlivě polevou a pak pomocí špejlí na vařečky zavěšují. Tak ponecháme je schnouti. Toto cukroví čím starší, tím je lepší.

Cukrová šunka.

Asi jedna čtvrtina hmoty dá se stranou. Do druhé přidá se kapka růžového bretonu (cukrářské barvy), řádně to prohněteme a tvoříme malé bochníčky. Pak se druhý díl bílé hmoty vyválí v cukru v tenkou placku a nějakou kruhovitou formičkou ve větší kolečko.

Není-li tvořítka po ruce, vykrojí se jen od oka. Do tohoto těstíčka dá se ona růžová kulička, kolem přimáčkne, aby se vytvořila podoba šunky i s kolínkem (k zavěšení). Ponechá se zaschnouti a polije čokoládovou polevou (znázorňující povrch šunky). O polevě zmiňuji se v předpisu o cukrových párcích.

Ořechy.

Umele se na strojku ½ kg spařených, suchých mandlí neb ořechů a prohněte se ¼ kg jemného cukru s jedním bílkem na těsto. Pak se to nejlépe v porculánovém hmoždíři (zůstane pěkně bílé) jemně utluče a rozdělí na dva díly. Do jednoho dílu dají se dvě lžičky kakaového prášku.

Dřevěná formička, v níž jsou ořechová jádra i slupky vyřezány (zakoupí se v obchodě s nádobím nebo u řezbáře), vysype se cukrem. Do ní vtlačí se kousek mandlové hmoty, a to do skořápky černá a do jadérka bílá. Uhodí-li se formičkou, slupky a jadérka se vytiskou a vyklopí. Nejdříve se upravují jádra, pak skořápky.

Skořápku potřeme bílkem, přilepíme na ni tenké přeložené stužky (sloužící k zavěšení cukrovinek). Možno použiti i úzkého, přeloženého proužku papíru. Do skořápky vloží se jádro, přimáčkne se prstem, aby lépe k ní přilnulo, načež se oříšky ponechají v suchém místě uschnouti. Je to jednoduché a velice dobré cukroví, které dlouho dobu možno uchovati.

Hříbečky.

Z téhož těsta upravují se také hříbečky, a to nejprve hlavičky z černé hmoty, pak nožičky z hmoty bílé; v hlavičce udělá se prstem důlek, vymaže bílkem a nožička připojí. Hlavičky ledují se čokoládovou polevou, o níž dříve psáno.

Cukrové švestky.

Z téhož těsta upravíme rukou podobu švestky. Napíchneme ji na špejli, omočíme v čokoládové polevě a zapíchneme do bramboru nebo chleba, aby se poleva nepoškodila. Je-li poleva suchá, zapichujeme stopky utrhané ze sušených švestek a těsto nahoře pevně přitlačíme. Potom obalíme švestky v jemném cukru, aby měly vzhled čerstvě natrhaných. Poleva je jako při párcích.

Bílkové věnečky.

K přípravě jich hodí se nejlépe staré bílky, v zimě třeba za 14 dní nastřádané. Taktéž z vajec vápenných, mají-li hustý bílek a jsou dobře naložena, se upravují. Vaří se na velkou bublinu s kouskem vanilky 20 dkg na kousky rozsekaného kusového cukru, při čemž se každý jednotlivý kousek rychle ve studené, tvrdé vodě smočí. Nádoba nesmí býti mastná.

Cukr se rychle vlije za stálého šlehání do pevného sněhu z pěti bílků a za dalšího pomalého šlehání ponechá vychladnouti. Potom se přeloží na mísu, přidá 7 dkg práškového cukru, zamíchá a dá do kaučukového sáčku s ozdobnými nebo hladkými trubičkami. Na pomaštěný a moukou posypaný plech vytlačují se věnečky, ponechají se chvíli na kamnech a v dobře prohřáté troubě pozvolna pekou do žluta. V sušárně nebo na kamnech ponechají se doschnouti.

Nemáme-li sáčku kaučukového, upravíme si z kreslicího papíru kornout, jejž sešijeme a do jeho špičky vložíme trubičku. Kornout držíme nahoře pravou rukou a levou dole vytlačujeme tvary.

Skořicové věnečky.

Skořicové věnečky upravují se z téže hmoty, do níž přidána lžička tlučené skořice. Zlehka to zamícháme a pomocí kornoutu vytlačujeme na plech věnečky.

Čokoládové věnečky.

Opět tatáž hmota s přidáním 1 tabulky strouhané čokolády nebo lžičky kakaové moučky.

Zázvorové věnečky.

Tatáž hmota a práce, jenom že do bílkové hmoty přidává se místo čokolády 1 lžička strouhaného zázvoru.

Věnečky z hořkých mandlí.

Upraví se stejná hmota. Nožem nebo na strojku nastrouhají se jemné hobliny z hořkých mandlí, dají se na vál s cukrem (poměr 5 dkg mandlí a 15 dkg cukru). V cukru a mandlích se vždy vyválí kousek bílkové hmoty v šištičku a pak upraví na věneček. Dává se to rychle na pomaštěný a moukou posypaný plech a peče jak dříve udáno. Bílkové pečivo jest nejlépe nechati na kamnech dobře zaschnouti a pak je teprve při pootevřené troubě dopéci — naskočí pěkně.

Sušenky.

Tře se 25 dkg cukru, lžička tlučené jemné vanilky se 3 vejci půl hodiny. Pak přidá se na špičku nože v papírku utlučeného amonia (amonium se nikdy nesmí tlouci mosaznou paličkou), 20 dkg sypké mouky a vše ponechá se přes noc vlhkým ubrouskem přikryté státi. Druhého dne přidá se ještě 20 dkg mouky.

Těsto vyválí se v placku as na stéblo silnou, z čehož vypichují se formičkou věnečky, rohlíčky, různá zvířátka atd. Dají se na pomazaný plech, potrou rozšlehaným, s trochou vody smíchaným vejcem, pohází cukrovou krupicí a prudce do růžova pekou. (U cukráře koupiti lze i barevnou krupici.)

Sušenky čokoládové.

Připravují se rovněž z téhož těsta, jenom že přidává se 1 tabulka rozstrouhané čokolády neb lžička kakaového prášku. Vajíčkem se nepotírají, nýbrž upekou a ledují citronovou polevou.

Citronová poleva.

Na míse tře se až zhoustne jeden bílek, 20 dkg jemně tlučeného cukru a šťáva citronu. Hustá poleva nanáší se na hotové cukrovinky a tyto ponechají se v teple do druhého dne schnouti.

Sušenky zázvorové.

Tatáž příprava, jenom že místo čokolády dává se lžička zázvoru. Toto cukroví je po upečení tvrdé, ale po nějaké době změkne. Chuti je výborné a při tom levné. Dá se dlouho udržeti.

Malinové, mandlové hruštičky a jablíčka.

Umele se ½ kg sladkých, spařených, osušených a 5 dkg hořkých mandlí. Připojí se 70 dkg jemného tlučeného cukru a 2 lžíce malinové šťávy. Vše se při mírném ohni na rendlíku vařečkou míchá, až se spojí v těsto a nádoby nebo prstu v těsto vnořeného nechytá. Pak se dá na cukrem posypaný vál, přidá ještě 25 dkg jemně tlučeného cukru a řádně propracuje.

Z těsta tvoří se malá jablíčka nebo hruštičky, do nichž dává se za pestík (bubák) řebíček a nahoru pravá stopka z jablek, třešní nebo višní. (Stopky se uschovají od léta.) Třešničky zpracují se rovněž tak. Má-li býti ovoce pestřejší, barví se pomocí štětečku na růžovo cukrářskou barvou („bretonem“).

Griliášové cukrovinky.

Na novém kastrolu na plotně praží se prudčeji 30 dkg práškového cukru za stálého míchání novou vařečkou. Dříve se spaří a drobounce sekáčkem naseká 15 dkg mandlí. Hnědne-li cukr a je-li tekutý, vhodí se do něho mandle a vše ponechá několikrát varem přejiti. Pak se to vlije (co možno nejtenčeji) na máslem pomazný plech.

Jsou-li po ruce mramorové desky, potrou se mandlovým olejem a hmota na ně vlije. Prochladla-li trochu, uřízne se vždy kousek a rychle uválí v dlouhou tenkou šištičku. Z té pak tvoří se srdéčka, věnečky, trubky, preclíčky, kolečka atd. Nutno však pracovati velice rychle, ježto chladná hmota se láme. Za tepla je velice poddajná.

Ztvrdla-li, dá se znovu i s plechem na plotnu přihřátí. Na srdéčka a kolečka kladou se papírové květinky neb zlaté hvězdičky, malovaná zvířátka a jiné. Na teplém cukroví se obrázky dobře zachytí. Cukroví toto je výborné chuti, nedá se však dlouho udržeti, neboť snadno vlhne. Proto upravujeme je teprve poslední den před Štědrým dnem na vánoční stromek.


Původní zdroj historického článku:
Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
10. prosince 2021


Diskuze k článku „Cukrové párky, mandlové hruštičky a další recepty našich prababiček na vánoční cukroví“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.