Naše projekty:   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   magazín Příroda.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Chléb s masovou náplní, pochoutka z dob našich prababiček

původně vyšlo: Výroba jemného uzenářského zboží - 1910, autor Rudolf Řehák.
Jíte rádi pečivo a maso? Nabízíme vám možnost, jak to spojit dohromady. Zkuste si upéct plněný chléb nebo plněné trubičky podle receptu z roku 1910 a zaručeně si pochutnáte.


Plněný chléb.

Z bílé pšeničné mouky nadělají se malé podlouhlé chlebíčky, které se do světle žluta upekou, jeden konec se trochu odřízne a střídka se vybere, ale tak. aby na kůrce trochu střídky kol do kola zůstalo a kůrky trubičky tvořily.

Do takto utvořených chlebových trubiček použije se k plnění masy jako na játrový sýr jak následuje: stejný díl telecího masa dobře všech žláz zbaveného, jakož i prorostlého vepřového masa rozseká se pomocí řezačky co nejjemněji a přidá se po odvážení ku každému kilogramu masy: 20 gr. soli, 30 gr. jemně rozsekaných a procezených sardelí, 1 gr. muškátového oříšku, 1 gr. nového koření, ½ gr. hřebíčku a 5 gr. bílého pepře.

Dobře se vše vodou utře na mírně řídkou kaši, do chlebových trubiček naplní, odříznutou špičkou uzavře a v peci pěkně do růžova se dopeče.

Plněné trubičky těstové.

Jak v receptu předešlém uvedeno, připravíme si z telecího a hovězího masa masu a na předem již připravené těstové tenké placky, které jsou na obdélníčky neb čtverečky nakrájené, ji rozložíme; těstové čtverečky potom stočíme v tom způsobu, aby kraje těsta masnou masu se všech stran uzavřely, načež se bud v peci neb troubě do žlutá upekou.

Jak do plného chlebu, tak i zde možno přidati trochu utřeného česneku.


Původní zdroj historického článku:
Výroba jemného uzenářského zboží - 1910, autor Rudolf Řehák.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
15. března 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Chléb s masovou náplní, pochoutka z dob našich prababiček


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2020 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.

 



Naše další projekty: