Chléb s masovou náplní, pochoutka z dob našich prababiček

původně vyšlo: Výroba jemného uzenářského zboží - 1910, autor Rudolf Řehák.
Jíte rádi pečivo a maso? Nabízíme vám možnost, jak to spojit dohromady. Zkuste si upéct plněný chléb nebo plněné trubičky podle receptu z roku 1910 a zaručeně si pochutnáte.


Plněný chléb.

Z bílé pšeničné mouky nadělají se malé podlouhlé chlebíčky, které se do světle žluta upekou, jeden konec se trochu odřízne a střídka se vybere, ale tak. aby na kůrce trochu střídky kol do kola zůstalo a kůrky trubičky tvořily.

Do takto utvořených chlebových trubiček použije se k plnění masy jako na játrový sýr jak následuje: stejný díl telecího masa dobře všech žláz zbaveného, jakož i prorostlého vepřového masa rozseká se pomocí řezačky co nejjemněji a přidá se po odvážení ku každému kilogramu masy: 20 gr. soli, 30 gr. jemně rozsekaných a procezených sardelí, 1 gr. muškátového oříšku, 1 gr. nového koření, ½ gr. hřebíčku a 5 gr. bílého pepře.

Dobře se vše vodou utře na mírně řídkou kaši, do chlebových trubiček naplní, odříznutou špičkou uzavře a v peci pěkně do růžova se dopeče.

Plněné trubičky těstové.

Jak v receptu předešlém uvedeno, připravíme si z telecího a hovězího masa masu a na předem již připravené těstové tenké placky, které jsou na obdélníčky neb čtverečky nakrájené, ji rozložíme; těstové čtverečky potom stočíme v tom způsobu, aby kraje těsta masnou masu se všech stran uzavřely, načež se bud v peci neb troubě do žlutá upekou.

Jak do plného chlebu, tak i zde možno přidati trochu utřeného česneku.


Původní zdroj historického článku:
Výroba jemného uzenářského zboží - 1910, autor Rudolf Řehák.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
15. března 2020


Diskuze k článku „Chléb s masovou náplní, pochoutka z dob našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2022 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.