3D tiskárny nejsou už dávno hudbou vzdálené budoucnosti

článek je inzerce, nejde o historický text
Každý, kdo se alespoň trochu zajímá o moderní technologie, jistě již minimálně slyšel o 3D tiskárnách. Nejedná se však o žádnou novinku posledních let, ale tento druh přístroje je tu s námi již několik desetiletí. Ovšem teprve v poslední době o jeho zakoupení uvažují i firmy menší velikosti.

Budování mostů i domů

Není to tak dávno, co byl v Holandsku postaven pouze za pomocí 3d tiskárny malý můstek pro pěší a cyklisty. Tento projekt nebyl zdaleka jediný. Různé stavby tímto způsobem vznikají po celém světě. Nejedná se pouze o ukázku toho, co dnes dokáží moderní technologie. Naprostá většina projektů vyrobených s pomocí 3D tiskárny má i ekonomický smysl.

Dokonce se ve Spojených státech amerických chystá v blízké budoucnosti budování celé čtvrti pouze pomocí 3D tiskáren. Dle odhadů se tím práce nejen urychlí, ale rovněž se dost ušetří na pracovní síle a materiálech.

Všechny takto vybudované stavby se zatím těší dobrému technickému stavu a dá se předpokládat, že tedy s námi budou stejně dlouho jako projekty vybudované klasickou cestou.

Nejsou už tak drahé

Vytváření větších projektů pouze tiskem je stále spíše ještě výjimečnou záležitostí, i když i to se pomalu mění. Mnohem více se používají 3D tiskárny v průmyslových odvětvích a stále častěji je poptávají i menší firmy, kde si každou novou větší investici dvakrát rozmyslí.

Jedná se o velice užitečné pomocníky a dají se dnes koupit za mnohem menší peníze než ještě v dobách nedávno minulých.

Vzhledem k tomu, že se v současnosti cena levnějších modelů pohybuje řádově v nižších desítkách tisíc korun, stále častěji si je objednávají i domácí kutilové či prostě jen milovníci moderních technologií, co chtějí vědět, co taková mašinka umí.

Investice, která se vrátí do pár měsíců

Pro firemní použití se samozřejmě nedají využít hobby verze, ale daleko sofistikovanější modely. Ty ovšem stojí o dost více, obvykle o několik stovek tisíc korun. Jsou však daleko kvalitnější a dokáží používat materiály, jež levnější modely nezvládnou.

Cena tedy není kdovíjak nízká, nicméně tento druh investice se může vrátit během několika málo týdnů, maximálně měsíců. Je však potřebné 3D tiskárnu používat maximálně efektivně. V takovém případě dokáže šetřit čas i peníze.

S její pomocí je možné vyrábět třeba součástky, které by se běžně musely objednat u subdodavatelů. Tím se sníží jejich cena a také eliminuje nutnost čekat na dodání komponent. Mnoho nepříjemností tím odpadne.

Práce s 3D tiskárnou není složitá pro člověka, který je denně konfrontován s klasickým počítačovým rozhraním. Víceméně jde o jednoduchou záležitost, takže není potřeba kvůli tisknutí zaškolovat zaměstnance kdovíjak dlouze. Obvykle stačí pár minut na vysvětlení, a pak stručná ukázka v praxi.



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
5. října 2021


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.